Mister: O boală ciudată a afectat sute de persoane, iar un medic susține că nu a fost lăsat să o cerceteze

Mister: O boală ciudată a afectat sute de persoane, iar un medic susține că nu a fost lăsat să o cerceteze

Un cercetător important din Canada susține că nu i s-a permis să investigheze o boală misterioasă care afectează populația provinciei.

Un important om de știință din Canada susține că i s-a interzis să investigheze o boală misterioasă a creierului în provincia New Brunswick și a spus că se teme că peste 200 de persoane afectate de această afecțiune se confruntă cu un declin neurologic inexplicabil.

Acuzațiile, făcute în e-mailuri trimise unui coleg au apărut la doi ani după ce provincia respectivă a închis ancheta cu privire la un posibil „cluster” de cazuri, scrie The Guardian.

„Tot ce voi spune este că opinia mea științifică este că se întâmplă ceva real în [New Brunswick] care absolut nu poate fi explicat prin părtinirea sau agenda personală a unui neurolog individual”, a scris Michael Coulthart, un microbiolog proeminent. „Câteva cazuri ar putea fi cel mai bine explicate de acestea din urmă, dar sunt prea multe (acum peste 200).”

Oficialii sanitari din New Brunswick au avertizat în 2021 că peste 40 de localnici suferă de un sindrom posibil necunoscut, cu simptome similare cu cele ale bolii degenerative Creutzfeldt-Jakob. Simptomele sunt variate și dramatice: unor pacienți a început să le curgă saliva din gură, în timp ce alții se simțeau de parcă aveau gândaci care li se plimbau pe piele.

Un an mai târziu, însă, o comisie de supraveghere independentă creată de oficialii provinciei a determinat că grupul de pacienții cel mai probabil a fost diagnosticat greșit și că, de fapt, sufereau de boli cunoscute, precum cancer și demență.

Comisia și guvernul din New Brunswick au pus sub semnul întrebării concluziile la care a ajuns neurologul Alier Marrero, care a primit inițial zeci de pacienți de la alți doctori din regiune care nu știau cum să îi trateze, având mai apoi să identifice și mai multe cazuri.

Investigația oficială s-a încheiat prin publicarea unui raport al comisiei care a ajuns la concluzia că nu exista niciun grup de oameni care suferă de o boală a creierului necunoscută. Unul dintre doctori crede că de vină este folosirea unui anumit tip de erbicid e-mailurile examinate de jurnaliștii The Guardian, însă, spun o poveste cu totul diferită și indică faptul că cercetătorii agenției de sănătate publică a Canadei (PHAC) sunt din ce în ce mai îngrijorați de cauza - și simptomele debilitante - ale unei boli aparent inexplicabile care afectează în mod disproporționat persoanele tinere.

Într-un schimb de e-mailuri din octombrie 2023 cu un alt membru PHAC, Coulthart, care era reprezentantul principal al guvernului federal în investigația din 2021, a spus că a fost „practic rupt” de orice posibilitate de a se implica în această problemă. Acesta crede că motivul este unul politic.

„O expunere la factori de mediu - sau o combinație de expuneri - a declanșat sau a accelerat o serie de sindrome neurodegenerative” în cazul oamenilor aparent susceptibili la diferite tulburări proteopatice (proteine cu structuri anormale), potrivit lui Coulthart, care este un cercetător cu mare experiență aflat la conducerea Sistemului de Supraveghere a Bolii Creutzfeldt-Jakob din Canada.

E-mailurile lui Coulthart au apărut la un an după ce Marrero a cerut guvernului canadian să conducă teste, despre care el crede că ar arăta efectul nociv al erbicidului glifosat.

„Politicienii nu vor să recunoască faptul că se întâmplă ceva grav pentru că, altfel, vor trebui să se ocupe de această problemă”, a spus o tânără care a avut simptome tot mai grave și nu a primit niciun ajutor. Ea se confruntă acum cu tremurături musculare și probleme de coordonare, iar doctorii i-au spus că deteriorarea memoriei și a vederii sale seamănă cu starea unui pacient cu câteva decenii mai în vârstă.

Femeia nu mai poate găti din cauză că îi este prea greu să își controleze mâinile și se bazează acum aproape în mod exclusiv pe alimente congelate. Pe măsură ce memoria i se degradează, femeia are nevoie constantă să i se aducă aminte să își ia medicamentele, să se spele și să mănânce.

„Mi-e dor să pot să conduc și să am simțul independenței”, a spus ea. „Nu mă mai recunosc.”

Comenteaza