Mortalitatea cauzată de ASTM, cu 50% mai mare în România față de UE. Boala poate fi controlată, iar tratamentul este gratuit

Mortalitatea cauzată de ASTM, cu 50% mai mare în România față de UE. Boala poate fi controlată, iar tratamentul este gratuit

În România, aproape un milion de persoane suferă de astm, conform datelor oficiale. Astmul bronşic poate fi însă ţinut sub control, iar tratamentul este decontat în întregime de CNAS.

În 2 mai este marcată Ziua Mondială a Astmului. Societatea Română de Alergologie (SRAIC) informează că astmul bronşic poate fi ţinut sub control, iar tratamentul este decontat în întregime de CNAS.

"În România, în acest moment, pacienţii cu astm alergic beneficiază de aceleaşi terapii inovatoare ca orice alt pacient din Europa. Marele avantaj în acest moment este că tratamentul este complet compensat şi de curând au fost introduse pe lista de gratuităţi şi o serie de teste moleculare necesare diagnosticării pacienţilor alergici. Astmul alergic este o boală cu care se poate trăi, cu o calitate a vieţii bună, atât timp cât este tratată corespunzător. Toţi pacienţii pot accesa aceste tratamente şi e nevoie să înţeleagă cât este de important să fie monitorizat şi să primească terapiile care să îi îmbunătăţească calitatea vieţii", afirmă preşedintele SRAIC, Carmen Panaitescu, potrivit rohealthreview.ro.

Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii, cu simptome caracteristice precum tuse – în special noaptea, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de constricţie, durere sau presiune la nivel toracic însă nu toți pacienții suferă aceleaşi simptome, în același mod.

Rata de mortalitate cauzată de astm în România este cu 50% mai mare decât cea la nivel european: 1,3 la 100.000 de locuitori mor anual iar un procent de 2-5% dintre pacienţii cu această afecțiune evoluează spre forme severe care necesită terapii complexe sau au frecvente exacerbări care necesită vizite în serviciul de urgenţă ori internări. Din această cauză, este necesar ca tratamentul să fie adecvat şi monitorizarea recurentă, spun specialiștii.

"Astmul redevine una dintre principalele afecţiuni care aduc pacientul în cabinetul medicului pneumolog"

"Astmul redevine una dintre principalele afecţiuni care aduc pacientul în cabinetul medicului pneumolog. Serviciile solicitate Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta de către pacienţii simptomatici cu astm sunt în creştere cu peste 70% în primele 4 luni ale anului 2023 faţă de anul 2022. Un trend crescător ce atrage atenţia cu privire la o problemă de sănătate care are soluţii cu condiţia unui diagnostic şi tratament corect. Numărul serviciilor medicale din institut în primele 4 luni ale anului 2023 a fost de 1.392, în condiţiile în care anul 2022 în aceeaşi perioadă a adus in cabinet 818 cazuri de astm", a scris dr. Beatrice Mahler pe pagina de Facebook a Institutului "Marius Nasta".

Potrivit managerului institutului, oricine poate face astm, la orice vârstă, afecţiunea fiind de diferite tipuri, neavând un sigur factor declanşator.

"Pacienţii cu astm corect trataţi pot avea o viaţă normală, adică: pot lucra, se pot juca şi pot merge la şcoală, pot dormi bine noaptea, pot evita majoritatea crizelor de astm", susţine Mahler.

Conform acesteia, cei diagnosticaţi cu astm trebuie să utilizeze corect spray-ul inhalator, să meargă la medic cel puţin o dată pe an pentru control sau imediat dacă au avut o criză de astm sau simptomele au reapărut, să solicite medicului un plan de acţiune scris pentru astm bronşic, să stea departe de lucrurile care vă declanşează atacurile de astm (praf, alergeni, substanţe chimice, poluanţi).

"Viaţa persoanelor cu astm bronşic este în directă legătură cu calitatea aerului pe care aceştia îl inhalează, ceea ce presupune împletirea măsurilor medicale necesare pentru aceşti pacienţi cu măsuri de sustenabilitate a mediului în care ei trăiesc", afirmă Beatrice Mahler.

 

Comenteaza