Nelu Tătaru recomandă Favipiravir pentru tratarea Covid-19, dar medicamentul nu se gasește în farmacii

Nelu Tătaru recomandă Favipiravir pentru tratarea Covid-19, dar medicamentul nu se gasește în farmacii
| Foto: Mediafax

Nelu Tătaru a afirmat că, pentru a combate virusul Covid-19, bolnavii care se află în izolare la domiciliu pot lua, sub supravegherea medicului de familie, Favipiravir. Jurnaliștii au constatat, însă, că medicamentul e imposibil de găsit în farmacii. 

Sunt aproape 13.000 de bolnavi de Covid-19 în spitale şi peste 40.000 acasă. Mulţi dintre ei sunt trataţi cu paracetamol, vitamine şi sirop de tuse, medicii de familie nu au ce altceva să le prescrie, le spun să sune la 112 dacă li se înrăutăţeşte starea. Uite ce spune o pacientă tratată acasă. 

„De patru zile eu cu soţul suntem pozitivi. Tot ce pot să spun este că tratamentul nu dă rezultate şi se scuză că asta este singura schemă de tratament. Ca simptome: dureri musculare, dureri de cap, durerea picioarelor îngrozitor de tare. De ieri îmi face şi băiatul febră şi refuză să ne dea tratament, din cauză că nu poate pune diagnostic şi nu îl vede, că noi suntem pozitivi”, este strigătul de disperare al pacientei. 

Protocolul de tratament cel mai recent, din august, prevede că, pentru a evita agavarea stării pacienţilor, trebuie prescrise antivirale. Ministrul Sănătăţii spune că medicul de familie le poate prescrie. 

Medicaţia antivirală trebuie administrată cât mai precoce după stabilirea diagnosticului (de dorit de la începutul perioadei simptomatice), urmărindu-se:

– limitarea riscului de trecere a pacientului către faza dominată de excesul de inflamaţie, în care apar mai frecvent manifestări severe de boală;

– reducerea duratei de evoluţie a bolii şi a spitalizării pacientului, ceea ce creşte siguranţa pacientului şi reduce consumul de resurse pentru fiecare pacient în parte.

Răspunsul lui Tătaru, legat de tratamentul bolnavilor aflaţi izolaţi la domiciliu

Reporter: Există vreo posibilitate să se schimbe protocolul de tratament? Si cei internaţi cu forme usoare primesc tratament antiviral, dar cei de acasa nu primesc nimic. Este necesar tratamentul cu antivirale pentru pacienţii cu forme uşoare care nu stau acasă? 

Tătaru: "Dacă ne referim strict la cei care sunt în izolare la domiliciu, sub supravegherea medicului de familie, şi în acest moment medicul de familie poate recomanda, condiţiile, de exemplu Favipiravirul. Favipiravirul este un antiviral care este recomandat şi în gripă şi atunci el poate fi recomandat. Noi utilizăm aceste antivirale off label într-un context de protocoale, în care îl avem şi în primele zile". 

Jurnaliștii de la Aleph News au verificat dacă se poate cumpăra Favipiravir în farmacie, iar rezultatul a fost negativ. 

Ce spune Dragoş Damian, preşedintele Terapia Cluj

Nici nu aveam cum să găsim medicamentul în farmacii, aşa cum spunea ministrul. Dragoş Damian, preşedintele Terapia Cluj, care a şi adus antiviralul în ţară, spune că l-a distribuit doar pentru spitale.

Pentru comercializarea în farmaciile cu circuit deschis, abia acum se poartă discuţii cu Ministerul Sănătăţii şi cu cei din comisia de boli infecţioase. Dacă lucrurile se mişcă așa cum trebuie, Favipiravirul va fi în farmacii la începutul lunii decembrie. 

„În momentul în care, împreună cu autorităţile ne înţelegem asupra protocolului de tratament, în mod normal distribuitorii îl pot aduce în farmacii. Şi exclusiv, dar exclusiv, repet acest lucru, la recomandarea medicului pacienţii pot lua acest medicament. El este eficient împotriva gripei sezoniere, este indicaţie de prospect, deci o indicaţie reală şi are off label, cum se zice, în afara prospectului, indicaţia de SARS COV 2, forme medii şi uşoare.

Dacă calculul nostru este bine făcut, depinde foarte mult de recomandarea comisiilor, pentru gripă preţul este undeva la 40-50 de lei pe o cură, iar pentru SARS COV 2 este undeva la 100 de lei, 110 lei pentru o cură. Este un preţ extrem de accesibil, dacă comparăm cu alte medicamente care costă mii de lei”, a afimat, pentru Aleph News, Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj. 

Comenteaza