"Uriaș consens politic în favoarea trecerii la o strategie de infectare în masă. Prețul în vieți omenești este imens"

"Uriaș consens politic în favoarea trecerii la o strategie de infectare în masă. Prețul în vieți omenești este imens"

Există în România un contrast izbitor între nerăbdarea pandemiei de a ne infecta în masă și nerăbdarea autorităților de relaxa puținele măsuri care au mai rămas active în faţa valului  Omicron, crede Octavian Jurma. 

Octavian Jurma este medic, specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA. Este pasionat de statistici, dar și de urmărirea transparenței autorităților. Este unul dintre fondatorii Grupului pentru Studiul Formal al Sistemelor Vii, care încearcă să găsescă modele matematice și să formalizeze fenomenele biologice și sociale. În perioada pandemică acesta şi-a exprimat adesea dezacordul cu privire la măsurile antiepidemice ale autorităţilor din România care nu au dat roade.

"Dacă anul trecut politicienii au așteptat până la ieșirea din valul 3 înainte de a anunță sfârșitul pandemiei, anul acesta suntem anunțați că s-a terminat pandemia înainte de depăși vârful valului 5-Omicron. (...) Confuzia este maximă în această perioada pentru că reguile par să se schimbe zilnic nu săptămânal. Ce se întâmplă? Poate că pandemia e totuși gata de data asta. Odată ca niciodată vom avea și ultimul val.

Chiar și atunci e frivol să sărbătorim când valul de spitalizări și valul de decese sunt abia la început. Nu putem aștepta cu petrecerile până trec procesiunile mortuare? Dar poate că întrăm intr-o nouă etapă a filozofiei de sănătate publică (pe baza căreia se formulează și politică de sănătate publică) în care infectarea este pusă pe picior egal cu vaccinarea.

Astfel dacă un guvern oarecare știe că
1. fără imunitatea de turmă nu putem ieși din pandemie,
dar
2. partidele nu vor să își asume măsuri explicite de promovare a vaccinării
și
3. partidele nu vor să își asume nici măsuri explicite de limitare a infectarilor
atunci
4. guvernul poate opta pentru implicit pentru infectarea în masă că strategie de dobândire a imunității de turmă.

Infecţionismul nu este o tendință doar în România. Este doar o nouă etapă de evoluție a negationismului, care a fost deja îmbrățișat la noi în valul 4-Delta, care are un marele avantaj că este e o strategie implicită nu una explicită, cum sunt măsurile de combaterera a infectarilor și spitalizărilor.

Concret, guvernul nu trebuie să facă nimic, partidele nu trebuie să facă nimic, pandemia e de vină. Mai mult, capitularea poate fi prezentată că o mare victorie, sărbătorită prin măsuri de relaxare și anunțarea revenirii la normal. Pandemia nu mai este asumată că o problema de sănătate publică (nu mai e problema guvernului) și nici că o amenințare la adresa siguranței naționale (nu mai e problema președintelui).

Trecerea implicită la infecţionism mai are un avantaj uriaș pentru orice guvern în România, este sprijinit explicit și de partidele anti-vaccinare și negaționiste, deci guvernul are și un uriaș consens politic în favoarea trecerii la o strategie de infectare în masă. Prețul în vieți omenești este imens, însă e un preț asumat tot explicit de mișcarea negationista și infecționista, deci costul politic colateral e mic [în aparență].

(...) Acum negationismul și infectionismul sunt salutate de majoritatea românilor care văd în medici și medicină o amenințare, nu în viruși și boală. Așadar vedem că sunt tot mai mulți în partide și în parlament care vorbesc în numele pandemiei și preaslăvesc beneficiile infectării.

Întrebarea este cine ne mai reprezintă pe noi, cei care dorim să trăim în siguranță, sau cei care încă mai credem că eugenia e o abominatie în fața lui Dumnezeu? Întrebarea este cine vorbește în numele morților?
Să vorbești însă în numele morților a devenit extrem de riscant politic și profesional. În afară armatei de troli negaționiști, partidele pot acționa prin intemediul pârghiilor din media sau a șefilor numiți politic. (...) Adevărul este că suntem învinși nu de pandmeie ci de negationismul devenit politică", a scris medicul Octavian Jurma pe pagina sa de socializare. 

Comenteaza