Noi măsuri în lupta anti-cancer: Acces la diagnostic, inclusiv pentru pacienții neasigurați și metodologii noi de screening/diagnostic pentru cancere pediatrice

Noi măsuri în lupta anti-cancer: Acces la diagnostic, inclusiv pentru pacienții neasigurați și metodologii noi de screening/diagnostic pentru cancere pediatrice

Guvernul a adoptat joi o nouă hotărâre elaborată de Ministerul Sănătății pentru punerea în aplicarea a Planului Național de Combatere a Cancerului.

Guvernul a completat pachetul legislativ pentru prevenirea, combaterea şi tratarea cancerului cu noi măsuri.

Actul normativ prevede, în premieră, accesul gratuit la diagnostic pentru cancer și pacienților fără asigurare de sănătate. Astfel, oricine va putea beneficia de servicii medicale de diagnostic pentru cancer, cu scopul de a depista cât mai rapid boala și de a putea iniția tratamentul.

Normele tehnice cuprind inclusiv noi metodologii pentru screening și diagnostic specific cancerelor pediatrice. În același timp Hotărârea de Guvern stabilește un set nou de reguli în aplicarea criteriilor de calitate pentru toate spitalele și unitățile sanitare care oferă servicii medicale oncologice. În document se arată că scopul este stabilirea corectă a traseului pacienților.

Hotărârea conține și alte măsuri care vin în sprijinirea pacienţilor oncologici.

„Practic, se organizează reţeaua de profil oncologic pe diverse paliere de îngrijiri, cu accent pe abordarea multidisciplinară şi integrată a cancerului, pentru uniformizarea practicii medicale în sistemul românesc de sănătate”, a precizat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Comenteaza