Noul val de COVID: România, pe primul loc în Europa și pe locul 3 în lume la numărul de cazuri noi

Noul val de COVID: România, pe primul loc în Europa și pe locul 3 în lume la numărul de cazuri noi

Un virusolog român stabilit în SUA, trage un semnal de alarmă privind noul val COVID şi anunţă că România este pe primul loc în Europa şi pe locul 3 în lume în ceea ce priveşte cazurile de infectare.

Virusologul Costel Atanasiu a analizat datele instituţiilor de specialitate şi a anunţat că România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri COVID. România este pe primul loc depăşind Rusia, Germania şi Serbia. De asemenea, România este pe locul 3 în lume la capitolul infectări COVID în noul val, potrivit sursei menţionate, scrie Mediafax.

„A început un nou val de covid. România este pe primul loc în Europa şi pe locul trei în lume la numărul de noi cazuri. Probabil că vârful valului va fi undeva prin noiembrie. Varianta actuală este foarte contagioasă, dar nu mai periculoasă decât celelalte din categoria "omicron". Probabilitatea de a face o formă gravă este redusă având în vedere că majoritatea populaţiei este trecută prin boală sau este vaccinată. Cei mai protejaţi sunt cei care au o imunitate mixtă, adică sunt vaccinaţi şi au trecut şi prin boală”, a anunţat Costel Atanasiu pe Facebook.

Virusologul recomandă vaccinarea şi purtarea măştilor de protecţie în spaţiile închise.

„Cei mai vulnerabili sunt cei nevaccinaţi, în special persoanele în vârstă şi cei care sunt imunocompromişi din diferite motive, inclusiv persoanele care au cancer şi fac în acest moment chemoterapie. În mod normal, aceste persoane ar trebui să-şi facă câte o doză de vaccin la fiecare 6 luni, dacă nu şi mai des. Asta pentru că sistemul lor imunitar produce foarte puţini anticorpi şi celule T. Merită să faceţi încă o doză de vaccin? Da, cu excepţia celor care au avut reacţii adverse puternice la celelalte doze, o interdicţie pe care, din păcate, n-o văd aplicată în România. În ciuda a ceea ce spun unii medici "faimoşi" la televizor, recomand purtarea măştii în spaţiile închise. Majoritatea articolelelor ştiinţifice care au apărut în timpul pandemiei arată clar că purtarea măştii a fost factorul cel mai important care a dus la scăderea posibilităţii de îmbolnăvire şi transmitere a virusului. Faptul că ceva nu este eficient 100% nu înseamnă că nu trebuie folosit”, a precizat Costel Atanasiu.

Analiza a fost realizată în weekend, în funcţie de situaţia infectărilor din ultimele şapte zile.

Comenteaza