O bacterie comună provoacă cele mai multe cazuri de cancer la nivel mondial. Cum se ia și ce simptome dă
- Scris de Ziua de Cluj
- 30 Sep 2024, 10:11
- Sănătate
- Ascultă știrea
O bacterie comună, prezentă în stomacul multor oameni, s-a dovedit a fi cel mai mare vinovat pentru cazurile de cancer la nivel mondial.
Este vorba despre bacteria helicobacter pylori (H. pylori), aceasta este agentul patogen responsabil pentru cel mai mare număr de cazuri de cancer la nivel mondial, arată un raport al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR). Bacteria Helicobacter pylori a cauzat peste 800.000 de cazuri de cancer în 2018, iar aproximativ 30% până la 40% dintre americani au o infecție cu acest agent patogen la un moment dat.
Cercetătorii au descoperit că între 30% şi 40% dintre americani sunt purtători ai acestei bacterii la un moment dat în viaţă. H. pylori poate provoca ulcere stomacale şi intestinale, iar în timp poate duce la dezvoltarea a două tipuri de cancer: limfomul ţesutului limfoid asociat mucoasei (MALT) şi adenocarcinomul gastric, conform Health. Totuși, este important de reținut că, pentru majoritatea oamenilor, infecția cu H. pylori nu duce la cancer.
Simptomele unei infecții cu această bacterie includ vărsături, scădere în greutate, probleme de înghițire și arsuri la stomac severe, dar multe dintre infecții pot fi asimptomatice.
Deși nu se cunosc suficiente lucruri despre transmiterea bacteriei, specialiștii cred că H. pylori poate fi răspândită prin intermediul fluidelor corporale.
Transmiterea de la persoană la persoană în gospodărie este probabilă deoarece riscul de H. pylori la un copil este mai mare dacă un părinte sau un frate este infectat, mai spun aceștia, potrivit 360medical.ro.
Probabil că majoritatea persoanelor cu H. pylori contractează infecția în copilărie. Transmiterea este adesea asociată cu igiena și sanitația precară, condițiile de viață aglomerate și aprovizionarea inadecvată cu apă.
În general, infecțiile cu H. pylori sunt semnificativ mai frecvente în țările cu venituri mici și medii decât în țările cu venituri mari.
Întrucât o infecție cu H. pylori poate fi asimptomatică, testarea este singura modalitate de a determina prezența bacteriei.
Există patru modalități de testare pentru H. pylori: un test respirator cu uree (se bazeaza pe proprietatea Helicobacter pylori de a produce o enzima numita ureaza. Aceasta enzima descompune ureea administrata in timpul testului, ducand la eliberarea de amoniac care este eliberat pe cale respiratorie. Astfel, testul masoara nivelul de amoniac in respiratia pacientului), un test cu antigen fecal, o endoscopie superioară și un test de sânge.
Potrivit specialiștilor, infecțiile cu H. pylori nu dispar de obicei fără tratament și au devenit din ce în ce mai dificil de tratat deoarece bacteria a dezvoltat rezistență la unele antibiotice.
În prezent, infecțiile sunt tratate timp de două săptămâni cu mai multe medicamente, inclusiv medicamente de suprimare a acidului gastric și antibiotice. Unele persoane pot fi nevoite să facă un al doilea sau chiar al treilea tratament cu antibiotice pentru a elimina infecția. Unele regimuri includ, de asemenea, compuși care conțin bismut.