O boală neurologică rară, pusă pe lista efectelor secundare ale vaccinului AstraZeneca

O boală neurologică rară, pusă pe lista efectelor secundare ale vaccinului AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a adăugat o boală neurologică extrem de rară ca posibil efect secundar al vaccinului anti-COVID al AstraZeneca.

Potrivit EMA, există ”o posibilitate cel puţin rezonabilă” a unei legături cauzale între sindromul Guillain-Barré (GBS) şi vaccinul AstraZeneca, cunoscut sub numele de Vaxzevria, după ce au fost raportate 833 de cazuri de GBS după administrarea a 592 de milioane de doze din acest vaccin, până pe 31 iulie.

EMA a inclus acest efect secundar în categoria ”foarte rar”, la care frecvenţa efectelor secundare este cea mai scăzută, şi a subliniat că beneficiile vaccinului depeşăesc riscurile.

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite a adăugat un avertisment legat de sindromul Guillain-Barré, ca posibil efect secundar al vaccinului pentru Covid-19 al companiei Johnson & Johnson.

Ambele vaccinuri folosesc tehnologia vectorului viral şi nu au fost asociate cazurilor rare de formare a unor cheaguri de sânge.

EMA a mai asociat unele efecte secundare mai puţin grave vaccinurilor dezvoltate de Johnson & Johnson, Moderna şi  AstraZeneca.

Comenteaza