O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii persoanelor cu afecţiuni hepatice

O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii persoanelor cu afecţiuni hepatice
| Foto: drmax

Cercetătorii au efectuat un mic studiu clinic în SUA, sugerând că până şi o singură ajustare dietetică, cum ar fi renunţarea la carne în cadrul unei singure mese, poate avea beneficii semnificative pentru pacienţii cu boli hepatice în stadii avansate.

Amoniacul, un produs toxic al digestiei proteinelor, reprezintă un risc particular pentru persoanele cu ciroză hepatică, deoarece ficatul lor luptă să-l proceseze eficient. Prin reducerea consumului de carne, pacienţii pot atenua povara asupra ficatului şi pot evita potenţialele complicaţii asociate cu nivelurile excesive de amoniac, potrivit Mediafax.

Studiul, care a implicat 30 de bărbaţi spitalizaţi, cu ciroză hepatică, a relevat că consumul unui burger pe bază de carne a dus la o creştere semnificativă a nivelurilor de amoniac din serul sanguin în comparaţie cu cei care au consumat alternative vegane sau vegetariene.

Această creştere a nivelurilor de amoniac a avut loc în decurs de o oră de la consumul mesei, în special în rândul pacienţilor cu antecedente de encefalopatie hepatică, un tip de declin cognitiv asociat cu insuficienţa hepatică. Dr. Jasmohan Bajaj, un gastroenterolog implicat în studiu, subliniază importanţa acestor constatări, observând că până şi schimbările mici în dietă pot avea beneficii pentru sănătatea ficatului.

În timp ce domeniul de aplicare al studiului a fost limitat la o singură masă, rezultatele subliniază potenţialul alternativelor pe bază de plante în gestionarea bolilor hepatice. Integrarea mai multor alimente pe bază de plante în dieta unei persoane se aliniază nu doar cu sănătatea ficatului, ci şi cu obiectivele mai largi de sănătate şi mediu.

În timp ce studiul reprezintă un pas preliminar, cercetătorii susţin investigarea în continuare a efectelor pe termen lung ale schimbărilor dietetice asupra progresiei bolilor hepatice şi a funcţiei cognitive.

Comenteaza