OMS clasifică drept "variantă de interes" noua tulpină de COVID care se răspândește rapid și în Europa

OMS clasifică drept "variantă de interes" noua tulpină de COVID care se răspândește rapid și în Europa

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat miercuri tulpina de coronavirus EG.5 care circulă în Statele Unite, China și țări din Europa, inclusiv Marea Britanie, drept "variantă de interes".

Varianta care se răspândește rapid, fiind acum cea mai răspândită în Statele Unite, cu un procent estimat de peste 17% din cazuri, se află la originea unor creșteri ale spitalizărilor în întreaga țară, potrivit celor mai recente estimări ale Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA. 

Varianta EG.5 și a fost detectată, de asemenea, în China, Coreea de Sud, Japonia, Canada, și în țări din Europa precum, Marea Britanie, Irlanda și Franța, informează Reuters.

OMS consideră EG.5 drept o „variantă de interes”, dar, în același timp, precizează că aceasta nu pare să reprezinte o amenințare mai mare pentru sănătatea publică decât alte variante.

„Dovezile disponibile nu sugerează că EG.5 prezintă riscuri suplimentare pentru sănătatea publică în raport cu celelalte linii descendente ale omicron care circulă în prezent”, a anunțat OMS într-o declarație de evaluare a riscurilor.

Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, a declarat că EG.5 are o transmisibilitate crescută, dar nu este mai gravă decât alte variante ale omicron.

„Nu detectăm o schimbare în ceea ce privește gravitatea EG.5 în comparație cu alte subvariante ale omicron care au fost în circulație de la sfârșitul anului 2021″, a precizat ea.

Este necesară o evaluare mai cuprinzătoare a riscului reprezentat de EG.5, a menționat agenția.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a deplâns faptul că multe țări nu au raportat datele Covid-19 către agenție.

El a precizat că doar 11% au raportat spitalizări și internări la terapie intensivă legate de acest virus.

Ca răspuns, OMS a emis un set de recomandări permanente pentru Covid, în care a îndemnat țările să continue să raporteze datele, în special cele privind mortalitatea, datele privind morbiditatea și să continue să ofere programe de vaccinare.

Van Kerkhove a declarat că absența datelor din multe țări împiedică eforturile de combatere a virusului.

„În urmă cu aproximativ un an, ne aflam într-o situație mult mai bună pentru a anticipa, a acționa sau a fi mai agili”, a spus ea. „Iar acum, capacitatea noastră de a face acest lucru este în declin”.

Comenteaza