OMS lansează SARAH, o aplicație de sănătate bazată pe inteligența artificială generativă

OMS lansează SARAH, o aplicație de sănătate bazată pe inteligența artificială generativă

SARAH va fi disponibilă 24/7 în opt limbi, prin video sau text și poate oferi sfaturi antistres, de sănătate mintală, nutriție, precum și informații despre alte câteva domenii ale sănătății.

SARAH este un asistent inteligent de resurse AI pentru sănătate, care reprezintă o evoluție a avatarurilor de informații despre sănătate bazate pe inteligență artificială, folosind noi modele de limbaj și tehnologie de ultimă oră. Este disponibilă non-stop, în opt limbi, pe mai multe subiecte de sănătate, fiind accesibilă de pe orice dispozitiv, scrie rohealthreview.ro.

Promotorul de sănătate digitală al OMS este instruit să furnizeze informații despre subiecte majore de sănătate, inclusiv obiceiuri sănătoase și sănătate mintală, pentru a ajuta oamenii să-și optimizeze evoluția sănătății și bunăstării. Își propune să ofere un instrument suplimentar pentru ca oamenii să își realizeze drepturile la sănătate, oriunde s-ar afla.

SARAH are capacitatea de a sprijini oamenii să dezvolte o mai bună înțelegere a factorilor de risc pentru unele dintre principalele cauze de deces din lume, inclusiv cancerul, bolile de inimă, bolile pulmonare și diabetul. Ea poate ajuta oamenii să acceseze informații actualizate despre renunțarea la tutun, a fi activ, a avea o dietă sănătoasă și a reduce stresul, printre altele. 

„Viitorul sănătății este digital, iar sprijinirea țărilor pentru a valorifica puterea tehnologiilor digitale pentru sănătate este o prioritate pentru OMS.

SARAH ne oferă o privire asupra modului în care inteligența artificială ar putea fi utilizată în viitor pentru a îmbunătăți accesul la informațiile de sănătate într-un mod mai interactiv.

Fac un apel comunității de cercetare să ne ajute să continuăm să explorăm modul în care această tehnologie ar putea reduce inechitățile și poate ajuta oamenii să acceseze informații actualizate și de încredere” – a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Aplicația este în prezent alimentată de IA generativă, mai degrabă decât de un algoritm sau script prestabilit, care o ajută să ofere răspunsuri mai precise în timp real. SARAH implică utilizatorii în conversații personalizate dinamice la scară care reflectă mai exact interacțiunile umane și oferă utilizatorilor răspunsuri nuanțate și empatice într-un mediu fără judecăți. Tehnologia este susținută de Soul Machines Biological AI. 

OMS solicită continuarea cercetării asupra acestei noi tehnologii pentru a explora potențialele beneficii pentru sănătatea publică și pentru a înțelege mai bine provocările. Deși AI are un potențial enorm de a consolida sănătatea publică, ea ridică, de asemenea, preocupări etice importante, inclusiv acces echitabil, confidențialitate, siguranță și acuratețe, protecția datelor și părtinire.

Evaluarea și perfecționarea continuă, ca parte a acestui proiect, subliniază dedicarea OMS de a aduce informațiile despre sănătate mai aproape de oameni, menținând în același timp cele mai înalte standarde de etică și conținut bazat pe dovezi. Dezvoltatorii, factorii de decizie și furnizorii de servicii medicale trebuie să abordeze aceste probleme de etică și drepturile omului atunci când dezvoltă și implementează IA pentru a se asigura că toți oamenii pot beneficia de ea.

Proiectul SARAH se străduiește pentru învățarea și dezvoltarea continuă a unui prototip care poate inspira informații fiabile, responsabile și accesibile. 

OMS continuă să folosească multe instrumente și canale digitale pentru a disemina și a amplifica informațiile despre sănătate, inclusiv rețelele sociale, chatbot-urile, canalele și mesajele text.

Comenteaza