Pacienții între 15 și 21 de ani pot beneficia de servicii medicale atât în spitalele de adulți, cât și în cele de copii

Pacienții între 15 și 21 de ani pot beneficia de servicii medicale atât în spitalele de adulți, cât și în cele de copii

Măsura a fost adoptată de guvern printr-o Ordonanță care modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Mai multe modificări ce vizează domeniul medical au fost aprobate de Guvern miercuri, 28 august, prin adoptarea unui proiect de ordonanță, fiind vizată, printre altele, spitalizarea adolescenților și adulților tineri, respectiv a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 21 de ani.

Astfel, prin măsura aprobată de Guvern se creează cadrul legal pentru ca adolescenții și adulții tineri, cu vârsta cuprinsă între 15 și 21 de ani, să poată beneficia de servicii medicale acordate atât în spitalele de adulți (în zonele în care nu există acces la servicii medicale de pediatrie) cât și în cele de copii (pentru copiii cu afecțiuni speciale aflați în monitorizare în spitalele de copii, care depășesc vârsta majoratului).

În nota de fundamentare a proiectului s-a menționat că, la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, au fost primite petiții ale aparținătorilor persoanelor cu afecțiuni grave (inclusiv a celor cu afecțiuni rare), prin care sunt evidențiate dificultățile asigurării tranziției către serviciile medicale pentru adulți, a persoanelor care au vârsta de peste 18 ani.

“Solicitanții identifică necesitatea acordării de servicii medicale în secțiile de pediatrie/spitalele de pediatrie, unor persoane care au vârsta de peste 18 ani, acestea necesitând monitorizarea afecțiunilor și tratament sub urmărirea medicului pediatru (sau a medicilor cu alte specialități cu specific pediatric)”, au arătat autorii proiectului.

Comenteaza