"Paracetamol Challenge": ANMDMR vrea să știe dacă spitalele cu linii de urgenţă pentru copii au avut cazuri cu supradoză
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Feb 2025, 14:16
- Sănătate
- Ascultă știrea

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a anunţat vineri că a solicitat spitalelor cu linii de urgenţă pentru copii, informaţii privind numărul de cazuri de supradoză în urma provocării "Paracetamol Challenge" de pe unele reţele de socializare.
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) intervine în situaţia creată de provocarea virală „Paracetamol Challenge” de pe unele reţele de socializare, care a provocat un număr mare de cazuri de supradoză cu paracetamol la copii şi adolescenţi, care pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii anunță că a solicitat spitalelor cu linii de urgenţă pentru copii informaţii privind numărul de cazuri de supradoză şi a transmis recomandări părinţilor pentru a preveni astfel de cazuri.
“ANMDMR a solicitat informaţii cu privire la semnalarea creşterii numărului de cazuri de supradoză cu medicamente care conţin paracetamol la copii sau adolescenţi şi posibila legătură de cauzalitate cu postarea pe reţeaua de socializare, TikTok. Solicitările au fost transmise către unităţi medicale cu linii de urgenţă pentru copii şi în atenţia Comisiilor de Medicină de Urgenţă, Anestezie şi Terapie Intensivă şi Pediatrie din cadrul Ministerului Sănătăţii”, a precizat agenţia, într-un comunicat.
Agenția avertizează în legătură cu riscurile pe care le implică supradozajul cu paracetamol.
“Paracetamolul este un medicament accesibil şi utilizat frecvent pentru a trata durerile şi febra, însă atunci când este administrat în cantităţi excesive poate provoca leziuni severe ale ficatului, cu efecte devastatoare asupra sănătăţii, atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Primele simptome ale supradozajului apar adesea după 24-48 de ore şi pot include: paloare, greaţă, vărsături, dureri abdominale sau lipsa poftei de mâncare. În cazuri grave, aceste simptome se pot transforma în dureri de cap severe, stare de confuzie, slăbiciune, tulburări de ritm cardiac, probleme renale şi chiar deces” - explică ANMDMR.
Recomandări pentru părinți - Ce este important să știți:
• În cazul în care aveți suspiciuni sau certitudinea că un copil a luat o cantitate mare de
paracetamol nu amânați vizita la spital!
• Tratamentul rapid poate face diferența între o recuperare completă și complicații grave.
Recomandări pentru părinți și cei implicați în creșterea și supravegherea copiilor:
• Fiți atenți la accesul copiilor și adolescenților la medicamente. În România
medicamentele care conțin paracetamol sunt eliberate fără prescripție medicală și pot fi
procurate cu ușurință de adolescenți.
• Asigurați-vă că sunt urmate întotdeauna recomandările medicului/farmacistului și
instrucțiunile din prospectul fiecărui medicament.
• Explicați copiilor și adolescenților riscurile asociate administrării de medicamente în
doze mai mari decât cele recomandate, inclusiv riscul de deces.
Un semnal de alarmă privind provocarea "Paracetamol Challenge" a fost transmis pe acelaşi subiect, joi, de către Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reprezintă 17 fabrici de medicamente din ţară.