Peste 140.000 de specii de virusuri din intestinul uman despre care medicina nu ştie aproape nimic

Peste 140.000 de specii de virusuri din intestinul uman despre care medicina nu ştie aproape nimic
| Foto: Balard Health Club

Medicina cunoaşte şocant de puţine lucruri despre microbiomul intestinal, comunitatea de microbi care se formează în sistemul digestiv şi îndeplineşte roluri esenţiale în digerarea alimentelor şi în reglarea sistemului imunitar. 

Oamenii de ştiinţă au descoperit peste 140.000 de specii de virusuri în intestinul uman, dintre care jumătate infectează bacteriile care trăiesc în acelaşi mediu, transmite Live Science, preluând un studiu publicat în jurnalul Cell, scrie Agerpres. Efectele pe care aceste virusuri le au asupra organismului uman sunt deocamdată necunoscute.

Microbiomul intestinal, comunitatea de microbi care se formează în sistemul digestiv, îndeplineşte roluri esenţiale în digerarea alimentelor şi în reglarea sistemului imunitar. Există numeroase studii care corelează dezechilibrele manifestate la nivelul microorganismelor din intestin cu boli ale ficatului, obezitate şi chiar alergii.

Cu toate acestea, medicina cunoaşte şocant de puţine lucruri despre microbiom. Deşi microbiomul include o mare varietate de microorganisme - inclusiv virusuri şi bacterii - studii anterioare s-au concentrat doar asupra bacteriilor din intestin, pentru că acestea sunt mult mai uşor de detectat.

Într-un nou studiu, un grup de cercetători a apelat la metagenomică pentru a identifica diferitele virusuri din microbiom. Această metodă implică analiza totalităţii materialului genetic al unei comunităţi de microbi în ansamblu şi apoi cartografierea secvenţelor individuale specifice diferitelor specii. Ei au analizat peste 28.000 de mostre de microbiom prelevate de la voluntari din 28 de ţări.

Acest proces a dus la identificarea genomurilor complete pentru peste 140.000 de specii de virusuri din intestinul uman. Deşi în intestine trăiesc numeroase tipuri de virusuri, cercetătorii s-au concentrat doar asupra celor care infectează bacterii - virusurile bacteriofage, circa jumătate dintre totalul celor descoperite.

Virusurile bacteriofage ar putea îndeplini un rol central în microbiomul intestinal, spre exemplu, prin transmiterea spre gazdele lor bacteriene a unor trăsături şi caracteristici care le oferă anumite avantaje şi prin influenţarea modului în care aceste bacterii evoluează.

Comenteaza