Plasma, scoasă din schema de tratament anti-COVID! Ce mai prevede noul protocol modificat joi?

Plasma, scoasă din schema de tratament anti-COVID! Ce mai prevede noul protocol modificat joi?

Tratamentul pentru COVID-19 a fost modificat joi, 3 decembrie, în România. Plasma a fost scoasă din schema de tratament, la fel și antibioticele în cazul persoanelor asimptomatice.

Protocolul pentru tratamentul COVID a fost actualizat și unele reguli se schimbă. Plasma, de exemplu, nu şi-a dovedit eficienţa, motiv pentru care nu există indicaţii certe de utilizare. Este greşit să luăm antibiotice pentru tratarea COVID 19, dacă nu avem o infecţie bacteriană. Antiviralele sunt eficiente, dacă sunt administrate din timp, iar asimptomaticii nu trebuie să ia niciun tratament. Sunt câteva dintre noile recomandări pentru tratarea bolii provocate de noul coronavirus.

Remdesivirul, singurul antiviral aprobat pentru COVID-19, până acum avea indicație pentru a fi folosit când pacienții ajungeau în terapie intensivă, dar medicii, utilizându-l, și-au dat seama că este prea târziu atunci și au văzut că dacă îl dau mai devreme își dovedește eficiența. De asemenea, potrivit noului protocol, anticoagulantele trebuie administrate la toți pacienții internați, dar nu și la cei asimptomatici.

Acest nou protocol a fost aprobat în urma unor studii care arată cât de eficiente sunt anumite medicamente în tratarea pacienților COVID-19.

Ce modificări s-au făcut în schema de tratament pentru COVID-19?

Tratamentul cu plasmă convalescentă pe care se bazau mulți medici a fost scos din schema de tratament după ce a fost dovedit că nu este eficient.

Totodată, în urma studiilor s-a dovedit că antiviralele sunt mult mai eficiente când sunt administrate din timp, în primele 7-10 zile. Acestea sunt recomandate mai ales la formele ușoare și medii ale pacienților bolnavi de COVID-19.

O altă „mărturisire” este că remdesivirul este recomandat doar pentru formele severe sau chiar critice, după cum este disponibil medicamentul.

Tratamentul antiinflamator cu corticoizi este indicat să fie oferit pacienților care au nevoie de administrare de oxigen și celor cu inflamație sistemică.

Ordinul aprobat de către Ministerul Sănătății arată că imunomodulatoarele, precum dexametazona și tocilizumab, trebuie rezervate cazurilor cu inflamație excesivă și necontrolate de corticoizi. Alegerea va depinde de efectele secundare care ar putea apărea, dar și de care dintre medicament este disponibil la momentul respectiv.

Recomandări pentru tratarea pacienților cu COVID-19:
-Pacientul cu COVID-19, dar asimptomatic, nu necesită tratament medicamentos.
-Medicii din specialități medicale diferite trebuie să colaboreze între ei pentru a putea îngrijii bolnavii de COVID-19.
-Antivirale utilizabile: Remdesivirul se recomandă formelor de COVID-19 severe sau critice, depinzând de disponibilitate, eficiență și riscuri.
-Pecienților COVID-19 care necesită administrare de oxygen, au inflamație sistemică sau ambele, este recomandat să li se administreze tratamentul antiinflamator cu corticoizi.
-Dacă corticoizii în doză antiinflamatorie nu funcționează, trebuie administrate rezervele de imunomodulatoare pentru pacineții cu inflamație excesivă
-Toți pacienții cu COVID-19 internați, în afara celor care iau deja tratament anticoagulant, le este recomandată administrarea profilactică de anticoagulant.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza