Platforma CNAS, tot blocată. De o săptămână serviciile medicale și rețetele se acordă "offline"

Platforma CNAS, tot blocată. De o săptămână serviciile medicale și rețetele se acordă "offline"

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat noi "fluctuaţii" a platformei informatice din asigurările de sănătate. Din 8 noiembrie, serviciile se acordă "offline".

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat marţi noi „fluctuaţii” şi „disponibilitatea intermitentă a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS)”. Prin urmare, din 8 noiembrie, serviciile - medicamente și dispozitive medicale - se acordă offline. Medicii au reclamat de zile întregi disfuncţionalităţi şi se temeau că munca prestată nu va fi plătită în lipsa acestui anunţ oficial al CNAS, informează news.ro.

„Transmiterea în PIAS de către furnizorii de servicii medicale şi de dispozitive medicale a serviciilor acordate în regim offline pe perioada întreruperii PIAS şi a serviciilor acordate offline anterior producerii întreruperii care aveau termen de transmitere pe perioada întreruperii, conform prevederilor contractuale, se face până la sfârşitul lunii în curs sau cel târziu până la termenul de raportare a activităţii lunii anterioare prevăzut în contract”, a transmis CNAS.

Aceleaşi dispoziţii se aplică şi în cazul programelor naţionale de sănătate.

”Având în vedere identificarea de fluctuaţii şi disponibilitatea intermitentă apărute în funcţionarea PIAS, care creează dificultăţi în desfăşurarea activităţii furnizorilor aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, vă informăm că începând cu data de 13.11.2023 sunt în derulare activităţi specifice pentru remedierea disfuncţionalităţilor apărute, iar pe perioada de indisponibilitate a PIAS, începând cu data de 08.11.2023, sunt aplicabile dispoziţiile legale mai sus menţionate, urmând ca prin ordin al preşedintelui CNAS să fie stabilită procedura de transmitere în PIAS a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate offline în această perioadă, a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate offline anterior producerii disfuncţionalităţilor, care aveau termen de transmitere în această perioadă, precum şi a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate în luna octombrie 2023, care aveau termen de raportare în luna noiembrie 2023 şi care nu au putut fi raportate”, anunţă CNAS.

Situaţia producerii unor întreruperi în funcţionarea Platformei informatice din asigurările de sănătate trebuie să fie constatate şi comunicate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin publicare pe site-ul propriu.

Medicii au reclamat în ultimele zile disfuncţionalităţile în funcţionarea sistemului şi se temeau că serviciile nu vor fi plătite.

”SIUI face figuri şi merge ca o râşniţă, nu mai e un secret pentru nimeni. Dar, în contextul în care serviciile medicale nu ne mai sunt validate de mai mult de 3 zile lucrătoare, ele vor fi anulate, înseamnă muncă neplătită. Suntem într-un moment foarte dificil (...) Dar, o recunoaştere sinceră a faptului că nu sunt validate serviciile sub forma unui comunicat oficial de la CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ne dă o gură de aer să putem lucra liniştiţi în cabinete în sistem online. Şi e deja momentul să apară acest comunicat”, a scris, luni seară, pe Facebook, Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti şi Ilfov.

Comenteaza