Prea multă înghețată strică și dacă e vară. Cât e bine să mâncați

Prea multă înghețată strică și dacă e vară. Cât e bine să mâncați
| Foto: bertys30 - Depositphotos

A venit sezonul desertului dulce și rece, înghețata. Fie că e pe băț, în pahar sau la cornet, aceasta trebuie consumată în cantități moderate, altflel pot apărea probleme de sănătate. 

Oamenii de știință recomandă ca porțiile să fie de până la 75 de grame, iar acestea să fie consumate cu o linguriță mică. Dacă vă ispitește o înghetață gustoasă și rece, nu ar trebui să exagerați deoarece pierderea simțului proporției ne poate costa scump, avertizează medicii.

Există oameni care înlocuiesc micul dejun, prânzul și cina cu această gustare rece. Câteva guri de înghețată, iar starea de spirit devine mai bună. Consumul regulat și abundent al desertului tentant dăunează însă inimii, imunității și memoriei. Iar înghețata de proastă calitate provoacă o altă serie de boli precum diabetul și cancerul.

Specialiștii în nutriție avertizează că atunci când alegeți această delicatesă, trebuie să puneți accentul nu numai pe gust, ci și pe compoziție – unele produse sunt deosebit de periculoase. Acest desert conține numeroși carbohidrați simpli, care sunt absorbiți foarte repede de organism, ceea ce duce la o creștere a zahărului în sânge, potrivit radiocluj.ro.

Există ulei de palmier sau alte grăsimi vegetale în înghețată, un astfel de produs, fără exagerare, poate fi atribuit alimentelor care scurtează viața, care cresc riscul de boli cardiovasculare.

Totodată, excesul de zahăr afectează negativ memoria. De mult, s-a demonstrat că un consum excesiv de dulciuri dăunează abilităților cognitive legate de învățare, memorie și gândire.

Nu uitați că acest desert este, de asemenea, destul de bogat în calorii. Ascunde riscul acumulării de kilograme în plus, mai ales în jurul taliei. Zahărul și grăsimile din el modifică microflora organismului uman, iar acest lucru duce la o scădere a puterilor sale de protecție – imunitatea scade. Acest lucru crește riscul de a dezvolta boli infecțioase.

Deosebit de grea, deși plăcut cremoasă, este înghețata de tip „plombir” cu conținut ridicat de grăsimi, ouă, zahăr, smântână și un fel de gheață. Prezența grăsimii în aceasta este de până la 15 la sută, în timp ce în cea din lapte este de 3-4 la sută.

Zaharurile variază de la 17 la sută în înghețata de lactate, până la 27 la sută în înghețata cu fructe, așa că reputația sa de desert fructat inofensiv este un mit.

Comenteaza