Preşedintele FABC: Sistemul medical este într-o comă profundă, înainte de deces. Situaţia este tragică şi nu exagerez cu nimic

Preşedintele FABC: Sistemul medical este într-o comă profundă, înainte de deces. Situaţia este tragică şi nu exagerez cu nimic

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte situaţia bolnavilor cronici care nu mai au medicamente pentru a-şi ţine boala sub control.

”Din păcate, situaţia este tragică şi nu exagerez cu nimic. Tratemente întrerupte încă din vară pentru pacienţii cronici din România, medicamente nu se mai găsesc, furnizorii de medicamente nu mai vor să livreze către farmaciile cu circuit închis sau deschis pentru că au acumulat datorii foarte mari, statul nu a plătit aceste medicamente, iar ei nu mai vor să livreze, chiar dacă depozitele lor sunt pline. (...) Pot spune că statul român ne-a condamnat la moarte pe noi, pacienţii cronici din România, întrerupându-ne aceste tratamente, luându-ne orice speranţă vizavi de supravieţuire, vindecare, prin această iresponsabilitate dovedită luni de-a rândul când nu au găsit soluţia pentru a ne asigura tratamentele necesare”, a declarat Cezar Irimia, marţi seară, la Medika TV.

Președintele FABC a afirmat că sistemul medical din România se află într-o comă profundă și că Ministerul Sănătăţii a pasat responsabilitatea privind bolnavii de cancer la Ministerul de Finanţe şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

”Pot spune că sistemul este într-o comă profundă, înainte de deces, iar ministrul Sănătăţii a abrogat acel articol 7 din Legea Planului de Cancer care îl obliga să facă ceva şi ne-a pasat către Ministerul de Finanţe şi CNAS. Nu este obligaţia nici a Ministerului de Finanţe, nici a CNAS, care este un ordonator de credite, este obligaţia Ministerului Sănătăţii care prin lege trebuia să ne asigure continuitatea tratamentelor, accesul la investigaţii şi  tratament, conform Constituţiei României, articolul 34”, a declarat Irimia, potrivit news.ro.

El a mai spus că bolnavii de cancer nu au bani să îşi cumpere tratamentele şi că în unele cazuri, medicamentele sunt cumpărate de pe internet.

”Bani nu avem să cumpărăm din circuitul deschis unde nici măcar nu se găsesc aceste medicamente scumpe, deci singura soluţie este internetul unde nimeni nu garantează aceste medicamente. Statul român ne-a condamnat la moarte, neavând şansa de a-şi face investigaţii medicale. E dureros ce se întâmplă şi nu  ştiu care este ieşirea. Din punct de vedere a finanţării sistemului de sănătate suntem pe ultimul loc în Europa la finanţare şi pe primul loc la mortalitate, Până şi Bulgaria alocă 9% din PIB sănătăţii, noi alocăm în jur de 5% din PIB sănătăţii, nici măcar la jumătatea mediei europene nu alocăm fonduri”, a mai precizat acesta.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer s-a referit şi la decesele ce ar fi putut fi evitate, în România.

”În ceea ce priveşte oncologia, în România avem peste 20.000 de decese evitabile în fiecare an, decesele sunt mai mari cu 48% faţă de media europeană”, a adăugat Cezar Irimia.

Comenteaza