Proiect de aproape 10 milioane de lei finalizat de Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Proiect de aproape 10 milioane de lei finalizat de Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj a finalizat proiectul finanțat din fonduri europene „Optimizarea prevenției și tratamentului Hepatitelor cronice B și C prin creșterea competenței personalului medical din România”.

Inițiat de Spitalul clujean de Boli Infecțioase, proiectul a fost implementat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” București.

„Profesionalismul și expertiza echipei medicale a Spitalului nostru de Boli Infecțioase și-au pus încă o dată amprenta, aceasta reușind să coordoneze exemplar și să finalizeze cu succes proiectul. Cu siguranță, toți participanții vor putea să pună în practică informațiile extrem de valoroase pe care le-au acumulat și să acorde o atenție deosebită investigării și tratării pacienților care se confruntă cu astfel de probleme”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj.

Pe parcursul perioadei de derulare a proiectului, nu mai puțin de 1.200 de persoane ce au constituit grupul țintă și au provenit din 19 județe din regiunile Nord-Vest, Centru, Sud-Est și București-Ilfov au participat la sesiuni de instruire în prevenția, diagnosticul și tratamentul hepatitelor cronice HBV și HCV. Dintre acestea, 251 de medici specialiști sau rezidenți în boli infecțioase, 449 de medici de familie și 500 de asistenți medicali.

De asemenea, au fost editate trei ghiduri de bună practică „state-of-the-art”, câte unul pentru fiecare categorie de grup țintă, un manual privind „Efectele poluării asupra imunității și cronicizării infecției cu HVB și HVC”, au avut loc diverse schimburi de bune practici naționale și transnaționale, iar șapte persoane au participat la evenimentul The International Liver Congress, din Viena.

Totodată, a fost gândit și derulat un program pentru medicii de familie participanți, ce a urmărit prevenția primară a infecției cu hepatitele B și C la școlari și unul care a vizat creșterea accesului femeilor la serviciile de prevenție a infecției cu HCV și HBV. Nu în ultimul rând, a fost creată o pagină web cu 83 de module on-line, dedicate tuturor persoanelor interesate de hepatitele cronice B și C, accesibile gratuit la adresa https://hepamed.ro/wp/module-on-line/ și au fost realizate 50 de emisiuni și articole de informare și atragere a grupului țintă.

Potrivit reprezentanților forului județean, valoarea totală a proiectului a fost de 9.763.291,85 de lei, din care 8.243.668,53 de lei a reprezentat finanțarea nerambursabilă asigurată din Fondul Social European, 1.324.357,35 de lei a constituit finanțarea nerambursabilă asigurată din bugetul național, iar 195.265,97 de lei a fost cofinanțarea parteneriatului.

Comenteaza