Răceală sau gripă? Cum facem diferența

Răceală sau gripă? Cum facem diferența

Atât răceala cât și gripa sunt cauzate de virusuri și cu toate că sunt simptome care se suprapun, există și unele diferențe. 

Atat gripa, cât și răceala sunt afecțiuni respiratorii contagioase cauzate, însă, de virusuri diferite. Gripa este provocată numai de virusurile gripale, în timp ce răceala poate fi cauzată de mai multe virusuri, ca rinovirusurile sau virusurile paragripale. 

În mod obișnuit, răceala durează mai puţin timp decât gripa, iar simptomele de răceală sunt mai ușoare. Așadar, dacă printre simptome sunt o febră ușoară, nasul înfundat sau cu secreții și sinusuri congestionate, durere în gât,  tuse, strănuți ai ochii roșii, apoși și te doare puțin capul poate însemna că ai doar o răceală. Dacă simptomele sunt mai pronunțate - febră mare, crampe și dureri musculare, uneori severe și/sau durere în gât - și durează mai mult (3-5 zile) ar putea fi vorba de gripă. Trebuie menționat, însă, faptul că nu toate persoanele fac febră în gripă.

Ce e de făcut

Nu există tratament standard pentru raceală, insa simptomele pot fi ameliorate cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, decongestionante, dacă este cazul. Unele persoane preferă, de asemenea, remediile naturale, cum ar fi zincul, vitamina C sau echinacea, pentru a preveni sau ameliora simptomele. Totodată, beți multe lichide și odihniți-vă. 

De reținut! Răceala este provocată de un virus și, din aceasta cauză, antibioticele NU sunt eficiente în tratarea acesteia.

În caz de gripă, cel mai eficient lucru este să vă odihniți și să beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Sunt de ajutor și decongestionantele, precum și analgezicele ca ibuprofenul și paracetamolul, care pot ameliora simptomele.

Dacă simptomele se agravează, consultați de urgență un medic!

De asemenea, medicul poate prescrie medicamente antivirale pentru a trata gripa. Antiviralele pot scurta durata bolii și pot preveni complicațiile precum pneumonia.

 

Comenteaza