Rafila, despre distribuirea pastilelor cu iod: Intenţionăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie

Rafila, despre distribuirea pastilelor cu iod: Intenţionăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că, în perioada următoare, autorităţile vor demara o campanie de informare cu privire la modul de utilizare a pastilelor cu iodură de potasiu.

Ministrul Sănătății a anunţat că 20 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu au ajuns la DSP-urile din ţară, iar până la finalul săptămânii vor ajunge şi celelalte.

”Fabricaţia a fost încheiată de către Antibiotice Iaşi. Deja 20 de milioane se comprimate din cele 30 de milioane produse au ajuns la DSP-uri şi întreaga cantitate va ajunge la nivelul acestora până la finalul acestei săptămâni”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila.  

Ministrul a mai spus că se va face o estimare a numărului total de persoane din categoriile vulnerabile care trebuie să ia, în caz de necesitate, aceste medicamente, iar în ceea ce privește distribuirea către populaţie, a afirmat că se intenționează implicarea medicilor de familie.

”Intenţionăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie către distribuirea acestor comprimate la pacienţii de pe propriile liste, cu precizarea că această campanie de distribuire va fi dublată, în perioada imediat următoare, de o campanie de informare care să permită înţelegerea modului de utilizare”, a precizat Rafila.  

Ministrul a explicat că pastilele nu trebuie luate decât în cazul unei recomandări exprese, în cazul unui incident nuclear. De asemenea, autorităţile vor prezenta modul de păstrare a acestor comprimate. 

”Ele au o valabilitate de câţiva ani şi e bine să fie păstrate în condiţii corespunzătoare”, a mai menționat Alexandru Rafila.

Comenteaza