Rafila, despre nosocomiale: Important este să cunoşti adevărul şi să intervii

Rafila, despre nosocomiale: Important este să cunoşti adevărul şi să intervii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, vineri, că includerea raportării infecţiilor nosocomiale în evaluarea managerilor de spitale are ca scop aflarea adevărului din sistemului medical.

Un ordin de ministru, aflat în dezbatere publică, modifică indicatorii de performanţă ai managerilor de spitale. "Unul dintre indicatori e legat de infecţiile nosocomiale, o raportare într-un interval rezonabil între 3 şi 7% din totalul pacienţilor externaţi, ceea ce e similar cu ce se întâmplă peste tot în Uniunea Europeană, va fi încurajat, va primi punctaj maxim, iar cei care raportează mai puţin de 3% vor avea o diminuare corespunzătoare a punctajelor", a explicat ministrul.

Rafila a precizat că în acest fel se încearcă să se încurajeze raportarea infecţiilor nosocomiale. "Sper ca ea să fie dublată şi de o percepţie pozitivă la nivelul opiniei publice, pentru că important este să cunoşti adevărul şi să intervii acolo unde apar focare, unde apar probleme care sunt ameninţătoare de viaţă", a adăugat el.

Ministrul Sănătăţii a evidenţiat şi nevoia unei schimbări de mentalitate. "Acest sistem care blamează întotdeauna personalul medical sau administraţia unui spital trebuie să înceteze, pentru că sunt şi situaţii obiective în care aceste infecţii pot să producă îmbolnăviri şi, din nefericire, frecvenţa acestor germeni în România este mare comparativ cu alte ţări. Nu este o situaţie doar pentru ţara noastră", a punctat Alexandru Rafila.

Conform ministrului, în situaţii similare se află şi alte ţări din sudul Europei, unde consumul de antibiotice este foarte mare.

Ministerul Sănătăţii a realizat un ghid de bune practici în acest domeniu, care va fi aplicat în şase spitale din Bucureşti şi din ţară, printre care și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Patru bebeluși, morți suspecte la Ginecologie 1. Ce spune Ministerul Sănătății

„La cererea Ministerului Sănătății, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, au informat că în secția de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale și care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns. Din ancheta epidemiologică efectuată, reiese că nu au fost înregistrate alte infecții asociate asistenței medicale (IAAM) în secția de neonatologie în aceeași luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informații referitoare la 4 decese, așa cum în mod eronat s-a vehiculat în spațiul public", a transmis Ministerul Sănătății în cazul bebelușilor care au murit la Ginecologie 1, după ce premierul Nicolae Ciucă a solicitat ministerului o situaţie punctuală privind infecţiile nosocomiale în spitalele din Cluj-Napoca și Târgu Mureș, precum şi la nivel naţional.

Comenteaza