Rafila, despre testarea antidrog în școli: Este o propunere. Trebuie să vedem şi exemple din alte ţări din Uniunea Europeană

Rafila, despre testarea antidrog în școli: Este o propunere. Trebuie să vedem şi exemple din alte ţări din Uniunea Europeană

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că trebuie crescută capacitatea de testare antidrog atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, cât şi al Ministerului Afacerilor Interne.

În ceea ce priveşte oportunitatea efectuării testelor antidrog în şcoli, ministrul a declarat că nu este specialist în controlul consumului de droguri, dar s-a declarat convins că educaţia pentru sănătate poate să genereze comportamente de bună calitate.

"Este o propunere. Eu nu sunt specialist în partea asta de control al consumului de droguri. Prefer să-i las pe cei care se ocupă de acest lucru. Trebuie să vedem şi exemple din alte ţări din Uniunea Europeană, încât măsurile să îşi atingă scopul propus. Cred că ceea ce trebuie să facem, din punctul meu de vedere, al Ministerului Sănătăţii, este să creştem capacitatea de testare pentru droguri", a declarat Rafila, joi, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

El a menţionat că a avut o discuţie informală cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, pe tema educaţiei pentru sănătate şi a rolului ei în evitarea consumului de droguri.

"Am avut şi o discuţie directă, deocamdată informală, cu doamna ministru Deca - educaţia pentru sănătate este cea care poate să genereze comportamente de bună calitate, care să evite consumul de droguri, alcool şi tutun", a arătat ministrul Sănătății, conform Agerpres.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a vorbit pe 28 august despre importanţa unor măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli. Potrivit acestuia, vor fi constituite grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ formate din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţiilor de părinţi şi elevi. De asemenea, este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor, cu acordul părinţilor, de către personalul medical calificat ce deserveşte unitatea de învăţământ în situaţia în care elevul manifestă vizibil un comportament dezadaptativ caracteristic consumului de droguri.

Comenteaza