Rafila, în cazul morților suspecte de la ATI: Cine este vinovat să plătească. Nu am de ce să demisionez

Rafila, în cazul morților suspecte de la ATI: Cine este vinovat să plătească. Nu am de ce să demisionez

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, joi, referitor la situaţia de la Spitalul „Pantelimon”, că i se pare „absolut incredibil” ceea ce s-a întâmplat, că cei vinovaţi trebuie „să plătească”, însă nu trebuie blamat „în bloc” corpul medical.

Rafila a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nu îşi asumă situaţia de la Spitalul "Sfântul Pantelimon", întrucât este vorba despre "o infracţiune de omor premeditat", şi că nu are de ce să demisioneze.

"Eu nu am de ce să îmi asum personal această situaţie, pentru că acolo este vorba despre o infracţiune care presupune un omor premeditat şi într-o astfel de situaţie nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a ministerului Sănătăţii pentru o astfel de acuză. Din punctul acesta de vedere nu am de ce să demisionez. Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate, aşa că o chestiune care pune în dubiu pentru că a creat foarte multe emoţie este o chestiune pe care o înţeleg, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel nici să îl controlăm şi nici să îl influenţăm...", a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a subliniat că nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului.

"Vă rog să reţineţi: nimeni nu poate interveni în ceea ce priveşte decizia medicală individuală a medicului. Nu poate nici ministrul Sănătăţii, nici managerul institutului. Este decizia lui profesională. Eu nu pot să intervin. (...) Nu cred că această problemă ţine de Ministerul Sănătăţii şi de politica de sănătate din Ministerul Sănătăţii", a susţinut Alexandru Rafila.

El a spus că nu are niciun element prin care să confirme că s-a încercat muşamalizarea acestei situaţii.

"Nu am niciun element prin care să confirm că s-a încercat muşamalizarea acestei situaţii. Noi nu încercăm în niciun fel să o facem", a spus ministrul.

El a afirmat că în calitatea pe care o ocupă nu poate să încalce legea şi să destituie sau să angajeze pe cineva decât în condiţiile legii.

"Eu nu pot să încalc legea. Nici să destitui pe cineva, nici în alt mod, să angajez pe cineva sau să reangajez pe cineva, decât în condiţiile legii. Eu nu pot să dau dispoziţii de angajare sau de desfacere a unui contract de muncă, nu am făcut-o niciodată, decât dacă există o bază legală pentru acesta", a arătat Rafila.

Potrivit acestuia, ancheta Corpului de Control a ministrului Sănătăţii a fost oficială şi s-a făcut pe baza unui ordin.

Două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon au fost reţinute miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte, acestea fiind acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la ATI. 

De asemenea, o asistentă medicală 

Comenteaza