Rafila spune că peste un an pacienții cronici ar putea avea acces gratuit la vaccinuri: Trebuie să găsim mecanismul de compensare

Rafila spune că peste un an pacienții cronici ar putea avea acces gratuit la vaccinuri: Trebuie să găsim mecanismul de compensare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că, în cursul anului viitor, România ar putea avea un cadru legislativ privind compensarea vaccinurilor şi un buget care să permită acest lucru.

Întrebat când va avea România un cadru legislativ pentru compensarea vaccinurilor, Alexandru Rafila a răspuns: "Perspectiva rezonabilă este a unui an de zile, cel puţin la începutul anului viitor să avem deja un cadru legislativ care să permită acest lucru şi un buget care să permită acest lucru. Ca orice cadru legislativ, când este vorba despre compensarea vaccinurilor, trebuie să fie însoţit şi de un buget".

Potrivit acestuia, persoanele cu boli cronice ar putea să beneficieze de vaccinuri gratuite, în timp ce în cazul adulţilor sănătoşi vaccinurile ar putea să fie compensate cu anumite procente, astfel încât imunizarea să fie "atractivă".

"Trebuie să găsim mecanismul prin care să putem să compensăm vaccinurile mai ales pentru persoanele cu boli cronice şi aş zice şi nu numai, pentru că discutăm despre vaccinarea adultului. O componentă importantă este educaţia şi informarea persoanelor adulte. (...) Pentru un pacient cu o boală cronică - compensare care să fie echivalentă cu gratuitatea. Adulţii sănătoşi - poate un alt procent, care să facă atractiv vaccinul, pe de o parte, şi cred că şi pentru autorităţi în general, pentru CNAS este o bună procedură, care până la urmă - dincolo de reducerea morbidităţii şi mortalităţii - scade şi din punct de vedere al costurilor foarte mult impactul asupra cheltuielilor făcute de casele de asigurări de sănătate", a mai declarat ministrul, potrivit Agerpres.

Rafila a spus că statul trebuie să găsească "pârghii" de compensare a vaccinurilor.

"Pentru că discutăm de protecţie individuală, dar şi de sănătate publică în acelaşi timp, este normal ca statul să găsească pârghii de compensare a vaccinurilor, încât să avem într-adevăr o politică de sănătate publică coerentă. (...) Probabil că trebuie să rezolvăm şi HTA - aşa-numita evaluare a tehnologiilor medicale, care în cazul vaccinurilor are cu totul şi cu totul altă semnificaţie, fiind vorba de produse biologice care previn boala, nu care au un efect terapeutic", a susţinut Rafila.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Răzvan Prisada, a afirmat că una dintre "cheile atingerii ţintelor propuse" este creşterea accesului la vaccinare şi vaccinuri.

"La ANMDM am pornit o discuţie mai amplă şi cu industria şi ceilalţi parteneri implicaţi pentru modificarea Ordinului 861 referitor la modalităţile de evaluare a tehnologiilor medicale. Vom încerca să cuprindem în această modificare şi posibilitatea gândirii unui alt sistem sau a unui sistem care să includă şi posibilitatea evaluării vaccinurilor care în acest moment nu se încadrează în definiţia de caz la care se referă ordinul respectiv. (...) Apoi, trebuie să găsim şi finanţarea pentru ca acest lucru să se întâmple. Introducerea vaccinurilor în cadrul de rambursare, fie el cu anumite procente de compensare sau cu anumite categorii de pacienţi, chiar de gratuitate, ar rezolva mai multe probleme", a explicat Prisada.

În opinia sa, s-ar rezolva astfel problema predictibilităţii, cu eliberarea în farmacii pe baza unor prescripţii compensate sau gratuite, în funcţie de caz, şi ar exista o evidenţă clară.

"Am avea o evidenţă clară a ceea ce se întâmplă şi o predictibilitate a aprovizionării, care, din punctul meu de vedere, este esenţială pentru a putea discuta despre stocuri adecvate şi continue, aşa cum spune legea", a adăugat preşedintele ANMDM.

Întrebat dacă anul viitor vaccinurile vor fi compensate, Prisada a spus: "Orizontul de timp, dacă începem să lucrăm ceva acum, este evident la anul, pentru că vorbim de buget în primul rând. Eu cred, dacă există determinarea şi vom găsi sprijin şi oameni care să înţeleagă beneficiile pe care acest pas le-ar aduce, putem iniţia nişte modificări legislative în cursul acestui an".

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza