România iese din starea de alertă epidemiologică privind gripa/ Clujul, tot în top la îmbolnăviri

România iese din starea de alertă epidemiologică privind gripa/ Clujul, tot în top la îmbolnăviri

Incidenţa infecţiilor respiratorii a înregistrat un trend descrescător în ultimele săptămâni, astfel că putem vorbi de o încetare a situaţiei de alertă epidemiologică privind gripa, a anunțat, joi, INSP.

Incidenţa infecţiilor respiratorii în săptămâna 26 februarie - 3 martie a avut un trend descrescător faţă de cea anterioară şi s-a situat sub nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane, ca urmare, având în vedere succesiunea a trei săptămâni în care atât numărul total de cazuri, cât şi intensitatea activităţii gripale au fost în scădere, se poate vorbi de o încetare a situaţiei de alertă epidemiologică, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În această perioadă au fost raportate: 77.825 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 5,8% mai puţine cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (82.576) şi cu 18,3% mai puţine cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (95.217).

Totodată, s-au înregistrat 1.523 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ 2.200 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 2.781 înregistrate în săptămâna precedentă, existând în continuare o scădere a activităţii gripale.

Cu toate acestea, potrivit INSP, în perioada 26 februarie - 3 martie au fost comunicate 6 noi decese confirmate cu virus gripal.

În ultima săptămână, cele mai multe cazuri de gripă clinică au fost raportate în Bucureşti (281) şi în judeţele Braşov (144) şi Cluj (103), în restul numărul de cazuri fiind mai mic de 100.

Până la data de 3 martie, la Cluj erau confirmate 173 de cazuri cu gripă și 15 decese ale unor pacienți cu virus gripal.

Au fost înregistrate în acelaşi interval 94 cazuri de gripă confirmată de laborator (14 cu virus gripal AH1, 11 cu virus gripal AH3, 59 cu virus A nesubtipat şi 10 cu virus B).

De la începutul sezonului, au fost raportate 2.085 cazuri de gripă confirmate de laborator. De asemenea, de la începutul perioadei de raportare (2 octombrie 2023), au fost comunicate 97 decese confirmate cu virus gripal.

Până pe 3 martie s-au vaccinat antigripal 1.076.772 de persoane, din care 1.051.852 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.

Comenteaza