România, vulnerabilă în faţa poliomielitei! Virusul a fost descoperit în apele uzate în mai multe ţări. INSP, recomandări pentru Centrele Regionale de Sănătate Publică
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Dec 2024, 13:22
- Sănătate
- Ascultă știrea

INSP a trimis o înştiinţare către Centrele Regionale de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara, dar şi spre Ministerul Sănătăţii, după ce un raport publicat de ECDC arăta că în perioada septembrie-decembrie 2024, mai multe țări din Europa au raportat virusul poliomielitic vaccinal în apele uzate.
În data de 17 decembrie Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis o înştiinţare spre Centrele Regionale de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara dar şi spre Ministerul Sănătăţii, după ce un raport săptămânal privind ameninţările de sănătate publică prin boli transmisibile publicat de ECDC în 13 decembrie arăta că în perioada septembrie-decembrie 2024, Spania, Polonia, Germania, Finlanda şi Regatul Unit au raportat virusul poliomielitic vaccinal în apele uzate.
În înştiinţare se mai precizează şi că ţări precum Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina sunt expuse unui risc ridicat de apariţie a unei epidemii de poliomielită tocmai pe fondul acoperirii vaccinale scăzute şi din aceste ţări. În acest context România este vulnerabilă în faţa îmbolnăvirilor având în vedere că acoperirea vaccinală este în continuă scădere: conform INSP, acoperirea vaccinală la DTPa – HB-VPI este de numai 76,7%, faţă de 90-95% cât este nivelul optim de acoperire vaccinală. INSP recomandă astfel recuperarea dozelor pierdute, încă nefăcute la copii, doze cuprinse în schema gratuită de vaccinare. Deocamdată în ţările semnalate nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire în rândurile populaţiei, însă prezenţa virusului în apele uzate este un semnal de alarmă, scrie News.ro.
Raportul ECDC din 13 decembrie vine în contextul în care Europa a fost declarată liberă de poliomielită în anul 2002.
Poliomielita (polio) este o boală virală foarte infecțioasă care afectează în mare măsură copiii cu vârsta sub 5 ani. Virusul se transmite de la persoană la persoană, în principal pe cale fecal-orală sau, mai rar, printr-un vehicul comun, de exemplu, apă sau alimente contaminate, și se multiplică în intestin, de unde poate invada sistemul nervos și provoca paralizie.
Poliomielita nu are în prezent un tratament și poate duce la paralizie şi deces. Se estimează că unul din 200 de cazuri de poliomielită duce la paralizie permanentă, de obicei a picioarelor.
Poliovirusul se răspândește cu ușurință prin aer și prin contactul cu suprafețe contaminate. Înainte de introducerea vaccinării în masă, poliomielita era una dintre principalele cauze de paralizie și deces la copii.
Nivel critic de acoperire vaccinală împotriva bolii, în România
”Suntem cu 20 de procente sub acoperirea optimă, lucru care ne face vulnerabili împotriva acestei boli foarte grave”, afirmă medicul Simin Aysel – Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală.
Dr. Simin Aysel Florescu a explicat ce înseamnă concret virus polio vaccinal. Tulpina identificată provine dintr-un vaccin oral împotriva polio, vaccin care conţine virus slăbit. Virsul este inofensiv în mod normal, însă dacă circulă mai mult timp în comunităţi cu imunizare scăzută, poate redeveni periculos.
“Virusul polio sălbatic are trei feluri de tulpini, două dintre ele au fost eliminate din circulaţie prin vaccinare, mai există încă una în circulaţie, dar în acelaşi timp mai există în circulaţie şi un virus polio derivat din vaccin, virus polio vaccinal.
În momentul în care auzi ”derivat din vaccin”, ai tendinţa să te agiţi că face vaccinul. Nu! Există două tipuri de vaccin, există vaccin cu virus viu atenuat care se administrează oral, cele două picături puse pe o bucăţică de zahăr, vaccinul polio administrat oral, viu atenuat. Acesta este foarte util în comunităţi unde este greu să vaccinezi cu celălalt tip de vaccin, vaccinul inactivat polio care se administrează injectabil, deci în comunităţi în momentul în care administrezi vaccinul viu atenuat pe cale orală, determini imunizarea şi a celor din jurul copilului respectiv, se creează o imunitate de grup, tocmai virusul se elimină digestiv, este cu virulenţă scăzută şi imunizează şi pe ceilalţi din jur şi în felul ăsta acoperirea vaccinală se realizează mai rapid şi mai eficient. Asta pentru comunităţile care au o rată sau o dificultate mare de vaccinare.
Celălalt, vaccinul cu virus inactivat care se administrează injectabil şi este şi în schemele noastre de vaccinare din ţară de ceva timp, este cel care este injectabil şi de la care nu se poate întâmpla nimic, imunizează copilul respectiv.
Vaccinarea cu virus viu atenuat este foarte utilă în comunităţile cu un nivel sanitar scăzut, la care accesibilitatea la vaccin este mică, până la acoperirea vaccinală. În momentul în care acoperirea vaccinală este bună, nu are cum să mai circule nici cel atenuat, chiar dacă circulă, nu are pe cine să infecteze, dacă acoperirea vaccinală este bună, iar în acest moment tendinţa pe plan international este să se renunţe la cel atenuat, în zonele unde există acoperire bună, să treacă toată lumea la cel inactivat, injectabil. Sunt utile ambele tipuri de vaccinuri.
Problema este că, dacă acoperirea vaccinală nu este bună şi din păcate asta este o situaţie pe care inclusiv INSP o semnalează în România că ar fi un 70 şi ceva % acoperirea vaccinală, atunci există riscul să apară cazuri, ca la orice boală la care acoperirea vaccinală nu este suficientă”, a precizat Prof. Simin Aysel – Florescu.