Scandalul morților suspecte la ATI. Mai mulți medici, audiați la "omoruri". Rafila cere demisia conducerii spitalului după 4 luni

Scandalul morților suspecte la ATI. Mai mulți medici, audiați la "omoruri". Rafila cere demisia conducerii spitalului după 4 luni

Ministrul Sănătății cere demisia conducerii Spitalului “Sf. Pantelimon” din capitală, la patru luni de la scandalul morților suspecte din sec'ia de ATI a unității medicale. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, miercuri, într-un comunicat de presă că solicită demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, “având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare“.

“Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgență este esențial pentru reușita reformelor și investițiilor derulate de Ministerul Sănătății, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat“, a mai precizat ministrul Sănătății.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, miercuri, percheziţii la locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” din Bucureşti, iar patru cadre medicale au fost duse la audieriîn dosarul deschis după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină.

Patru cadre medicale au fost duse la audieri.

Scandalul morților suspecte a izbucnit la jumătatea lunii aprilie, când un asistent medical din cadrul spitalului a reclamat faptul că 20 de pacienți de la ATI au murit din cauza administrării incorecte a unui medicament.

La acel moment ministrul Sănătății Alexandru Rafila a trimis Corpul de Control la spital și a anunțat că nu s-au găsit nereguli, concluzia în urma acuzațiilor privind decesele suspecte a 17 pacienți în secția ATI că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”.

Nici Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon, care a făcut în luna aprilie propriul control, nu a constatat vreo „abatere profesională”, concluzionând că s-au respectat toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente, iar „datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.

De asemenea, la începutul lui mai, Colegiul Medicilor a transmis la rândul său că “nu a identificat suspiciuni” că decesele de la Spitalul Sf. Pantelimon au fost provocate de “abateri de la protocoale sau de acțiuni intenționate de a lua viața pacienților“.

Comenteaza