Scandalul panourilor anti-vaccinare din Braşov, Cluj şi Iaşi: Afişajele care promovează campanii de sănătate publică, verificate

Scandalul panourilor anti-vaccinare din Braşov, Cluj şi Iaşi: Afişajele care promovează campanii de sănătate publică, verificate
Direcţiile de sănătate publică vor controla toate panourile publicitare care promovează campanii de informare pe teme de sănătate publică, decizia venind după ce, la nivel naţional, au apărut aviziere cu mesaje împotriva vaccinării.

„În unele localităţi au fost postate, la sfârşitul anului trecut, panouri publicitare împotriva vaccinării. Am solicitat inspectorilor sanitari să verifice şi să sancţioneze, în conformitate cu competenţele lor promotorii tuturor campaniilor publicitare care vizeză sănătatea publică şi care nu au avizul Ministerului Sănătăţii, aşa cum prevede legea. În opinia mea, panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor noştri. Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorităţi şi părinţi. Încă o dată fac un apel la raţiune şi responsabilitate. Lipsa vaccinării duce la forme grave ale bolii şi chiar la decesul copiilor. Dacă nu facem ceva să creştem acoperirea vaccinală vom avea mult de suferit. Şi rujeola e cea mai blândă dintre bolile care pot afecta sănătatea copiilor nevaccinaţi", a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog,

Potrivit articolului 44 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, „campaniile de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătăţii".

De asemenea, nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind avizarea publicităţii produselor, precum şi a campaniilor de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, conform HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.

Decizia ministerului a venit după ce, în 30 decembrie, secretarul de stat din MAI, Raed Arafat a scris, pe pagina sa personală de Facebook că în Braşov, Iaşi şi Cluj au apărut panouri cu mesaje împoriva vaccinării şi consideră că acestea trebuie îndepărtate, deoarece reprezintă "un atentat la sănătatea publică".

„Acest panou publicitar a apărut la Braşov acum două zile. Panouri similare au apărut la Iaşi şi Cluj. Înţeleg că este o campanie de <informare> sau mai bine zis DEZINFORMARE asupra faptului că vaccinurile «nu sunt sigure». Oare lipsa vaccinării este mai sigură? La cei care încearcă prin orice metodă să transmită omului de rând că vaccinurile nu sunt sigure îi spun că lipsa vaccinării poate ucide chiar, sau cel putin să lase copilul cu invaliditate pe viaţă. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu copiii afectaţi de rujeolă. Lipsa vaccinării a fost unul din cauzele principale a formei grave a bolii la copiii nevaccinaţi şi a decesului unora dintre ei", scrie secretarul de stat în MAI.

 

Comenteaza