Șefa CNAS, despre medicamentele biosimilare: Sunt varianta mai ieftină a medicamentelor biologice, dar cu aceeaşi eficacitate şi siguranţă

Șefa CNAS, despre medicamentele biosimilare: Sunt varianta mai ieftină a medicamentelor biologice, dar cu aceeaşi eficacitate şi siguranţă

Biosimilarele reprezintă varianta mai ieftină a medicamentelor biologice, dar cu aceeaşi eficacitate, siguranţă şi beneficii pentru pacient, a declarat, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.

Un medicament biosimilar imită efectele unui medicament biologic aprobat anterior și este conceput astfel încât să trateze aceeași boală sau aceleași boli.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi protejate de brevete. Medicamentele biologice, numite şi biofarmaceutice, sunt medicamente derivate din biotehnologie, al căror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri şi drojdie.

Cojan a participat la masa rotundă "Pacienţii din România vor avea acces crescut la medicamente biologice", organizată de APMGR şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

"Noul contract-cadru (care urmează să fie analizat de Guvern) prevede ca obligativitate de recomandare de primă intenţie a biosimilarului la iniţierea tratamentului. Prevede respectarea autonomiei şi independenţei medicului în luarea deciziei în schema terapeutică a pacientului astfel încât există în continuare şi posibilitatea prescrierii biologicului, dar cu justificare din punct de vedere medical", a explicat Cojan.

Potrivit Adelei Cojan, noul contract-cadru nu prevede sancţiuni pentru medici care în urma examenelor clinice sau paraclinice efectuate pacientului vor decide să continue schema iniţială de tratament.

"Am introdus recomandarea ca în primul an procentul de prescriere să fie de 50% cu monitorizarea, informarea medicilor asupra procentelor de prescriere a acestor biosimilare. Nu există elemente punitive sau sancţionatorii pentru medici care în urma examenelor clinice sau paraclinice efectuate pacientului vor decide să continue schema iniţială de tratament. Această măsură sperăm noi că ne va ajuta să înlesnim accesul cât mai multor pacienţi la tratamentele specifice acestor maladii scumpe, grave, costisitoare şi să asigurăm continuitatea tratamentului pentru aceste afecţiuni. Biosimilarele nu reprezintă numai varianta mai ieftină a biologicelor, ci reprezintă varianta mai ieftină, dar cu aceeaşi eficacitate, siguranţă şi beneficii pentru pacient", a explicat Adela Cojan.

Rafila: Utilizarea biosimilarelor este esenţială, îmbunătăţeşte accesul accesul mai multor pacienţi la tratament

"Produsele biosimilare nu sunt altceva decât produse generice în domeniul produselor biologice care prezintă siguranţă şi eficacitate, iar studiile care au stat la baza autorizării lor au demonstrat acest lucru. Utilizarea acestor produse în România, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, este esenţială pentru că îmbunătăţeşte pe de o parte accesul la medicamente în cazul nostru biosimilare, iar pe de altă parte produce economii de bani care pot fi utilizaţi pentru extinderea programelor existente şi pentru accesul mai multor pacienţi la programele desfăşurate de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a susţinut ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, într-o intervenție la masa rotundă organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

Comenteaza