Sezonul virozelor. Ce recomandări au specialiştii
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Dec 2015, 13:25
- Sănătate
- Ascultă știrea
Odată cu scăderea temperaturii, sunt aşteptate creşteri ale numărului de viroze respiratorii, inclusiv de gripă. Cei mai expuşi sunt copiii şi persoanele în vârstă, din cauză că sistemul lor imunitar este mai fragil.
În cazul virozelor respiratorii acţionează sute de virusuri şi simptomele sunt moderate: strănut, scurgeri nazale, tuse productivă, lăcrimare, durere de gât, febră moderată, durere de cap. Pe de altă parte, gripa se manifestă cu simptome severe: frisoane, febră 39-40 de grade, dureri de gât, tuse seacă, rinită, stare generală alterată.
Virozele respiratorii nu răspund la tratament antibiotic. Administrarea nejustificată de antibiotice nu face altceva decât să creeze în timp rezistenţă la acest tip de medicamente, iar dacă ulterior organismul se confruntă cu suprainfecţii bacteriene, antibioticele nu îşi mai ating scopul.
Recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor (sursa: DSP Cluj):
- păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor
- evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave
- evitarea automedicaţiei şi prezentată la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă
- izolarea bolnavului de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic
- persoanele bolnave vor folosi batiste igienice personale în caz de tuse sau strănut
- menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în colectivităţi
În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, aceasta protejează persoana vaccinată numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, şi nu faţă de toate virusurile care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar au evoluţie mai uşoară. Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an, iar vaccinul este bine să fie administrat în lunile octombrie-decembrie ale fiecărui an.