Simptomele alergiei la ambrozie. Persoanele cele mai expuse/ Ce recomandă medicii

Simptomele alergiei la ambrozie. Persoanele cele mai expuse/ Ce recomandă medicii

Având în vedere că sezonul alergiei la ambrozie este în plină desfășurare în România, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică a transmis o serie de recomandări privind identificarea, prevenția și tratamentul acestei afecțiuni tot mai răspândite.

Prevalența alergiei la polenul de ambrozia este în creștere la nivel mondial datorită modificărilor climatice și poluării atmosferice, care contribuie la creșterea producției și concentrației atmosferice de polen, prelungirea sezoanelor polinice precum și la creșterea alergenicității polenurilor.

În România, durata sezonului în care se manifestă alergia la ambrozie poate varia în funcție de factorii de mediu, dar se manifestă cu precădere în lunile august-septembrie și se prelungește uneori și în luna octombrie.

În general, simptomele rinitei alergice se dezvoltă la 1 din 5 copii până la vârsta de 2 – 3 ani, la aproximativ 40% din copiii cu vârsta de până la 6 ani și la 30% din adolescenți.

“În zona de vest a României, datele statistice din ultimii 10 ani relevă o tendință îngrijorătoare de creștere a numărului de persoane cu afecțiuni alergice cauzate de ambrozie, care poate ajunge până la 60% dintre cei cu rinoconjunctivită alergică, pacienți care dezvoltă în timp și simptome de astm”, a precizat SRAIC, într-un comunicat.

Simptomele respiratorii cauzate de polenul de ambrozie pot fi atât de severe, încât mulți dintre pacienții alergici sunt nevoiți să părăsească orașul în perioada polinică de vârf, adică în lunile august și septembrie, scrie 360medical.ro.

Simptomele tipice în timpul expunerii la polen includ: strănut (frecvent în salve), obstrucție nazală, prurit nazal și rinoree apoasă anterioară sau posterioară. Inflamația alergică poate progresa și la nivelul ochilor, urechilor, sinusurilor feței și la nivelul faringelui, cu apariția unor simptome adiționale în aceste zone, potrivit medicilor.

Cel mai frecvent se asociază simptomele oculare, manifestate prin prurit, înroșirea ochilor, lăcrimare și edem palpebral bilateral. În formele severe de rinită alergică apare și alterarea calității somnului, a capacității de concentrare și desfășurare a activităților zilnice, sportive sau școlare.

Unii pacienți dezvoltă și astm, manifestat prin episoade de tuse seacă, senzație de lipsă de aer sau de compresiune toracică, respirație dificilă și zgomotoasă, simptome care se pot exacerba în crizele de astm. Conform specialiștilor  SRAIC, copiii cu rinită alergică pot dezvolta sinuzită recurentă, otită medie sau eczemă.

Medicii atrag atenția că pacienții alergici la ambrozie pot dezvolta reacții la consumul unor alimente nepreparate termic: pepene galben, pepene verde, banană, castravete, cartoful alb, zuchini, ceai de mușetel și păpădie. Cel mai frecvent simptom este reprezentat prin prurit la nivelul buzelor, limbii sau faringelui. Aceste simptome se datorează reacției încrucișate dintre alergenele din polenul de ambrozia și alimentele menționate.

Recomandări de protecție în timpul sezonului de ambrozie:

• Păstrarea ferestrelor mașinii și ale casei închise;
• Evitarea expunerii la polenuri în perioadele cu nivelul cel mai ridicat;
• Limitarea drumețiilor;
• Limitarea greblării frunzelor;
• Utilizarea aparatelor de aer condiționat în casă și în mașină;
• Instalarea filtrelor de aer portabile, cu particule de înaltă eficiență.

În ceea ce privește tratamentul, terapia farmacologică recomandată de ghidurile internaționale cuprinde produse sigure, efeciente și ușor de administrat, care trebuie personalizată în funcție de simptomele fiecărui pacient de către medic.

Imunoterapia cu alergen (AIT) - presupune administrarea repetată de alergen la intervale regulate de timp cu scopul de a modula răspunsul imunitar în vederea reducerii simptomelor, scăderii utilizării medicației, cât și pentru a preveni apariția de noi sensibilizări și a astmului.

Comenteaza