Video Spitalul de Boli Infecțioase, în pragul carantinei. Programul de vizită restricționat, linia de gardă suplimentată

Spitalul de Boli Infecțioase, în pragul carantinei. Programul de vizită restricționat, linia de gardă suplimentată

În prag de epidemie de gripă, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) din Cluj-Napoca beneficiază de o linie suplimentară de gardă, iar programul de vizită a fost redus la o oră pe zi.

"La Spitalul de Boli Infecțioase nu am instaurat carantină încă. Programul de vizită normal este de două ore pe zi, iar momentan a fost restricționat la o oră. Toată lumea intră cu protecție: mască, botoșei, halat. Dacă lucrurile evoluază așa, ne așteptăm să fie declarată și la noi epidemie. Atunci se intră într-avdevăr în carantină, se oprește accesul în spital", a declarat doctor Irina Filipescu, medic specialist boli infecțioase, la Realitatea FM Cluj.

"În același timp, am solicitat Consiliului Județean să ne aprobe o nouă linie de gardă, pentru că noi, ca și structură a spitalului, suntem cameră de gardă, nu suntem unitate de primire urgențe, drept urmare noi nu beneficiem de triaj. Camera de gardă înseamnă că există un singur medic care consultă. Vă rog să vă imaginați că un medic vede 96 de cazuri în garda de 24 de ore. Atunci, noi am solicitat ca pe această perioadă să ne ofere posibilitatea să dublăm linia de gardă, pentru a limita și timpul și pentru a îmbunătăți calitatea actului medical", a explicat Filipescu. 

Linia suplimentară de gardă va funcţiona pe o perioadă determinată, adică pe parcursul a trei luni, respectiv în perioada februarie – aprilie 2019. Programul va fi zilnic, de luni până vineri, între orele 14:00 și 20:00, iar în weekend, în intervalul orar 08:00-20:00. Linia va fi deservită de șapte medici.

„Măsura dispusă are un caracter temporar și va fi, cu siguranță, în beneficiul celor care se prezintă la camera de gardă pentru diverse controale. În acest fel, pacienții nu vor mai trebui să aștepte un interval îndelungat de timp în încăperi aglomerate, alături de alte cazuri cu boli respiratorii transmisibile. Totodată, decizia de a suplimenta activitatea cu o linie de gardă va veni și în sprijinul cadrelor medicale, oferindu-le posibilitatea de a se ocupa în detaliu de cazurile severe spitalizate, precum și de pacienții critici sosiți cu ambulanța”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Numărul pacienților care se adresează camerei de gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, pe parcursul a 24 de ore, este deja de 80 de persoane. Se prconizează că numărul acestora va creşte considerabil în perioada următoare. 

Comenteaza