STUDIU: Bărbații ar trebui să renunțe la alcool cu cel puțin trei luni înainte de a concepe

STUDIU: Bărbații ar trebui să renunțe la alcool cu cel puțin trei luni înainte de a concepe

Cercetătorii spun că rezultatele unui nou studiu indică faptul că bărbații ar trebui să se abțină de la băutură cu cel puțin trei luni înainte de concepție.

Examinând efectele consumului de alcool al tatălui asupra sindromului alcoolismului fetal, un nou studiu inovator arată că poate dura mai mult de o lună până când efectele negative ale alcoolului se estompează. Cercetătorii spun acum că bărbații ar trebui să se abțină de la băutură cu cel puțin trei luni înainte de a concepe

O echipă de cercetători de la Texas A&M University au anunțat încă din luna aprilie, printr-un comunicat al universității, că au descoperit că obiceiurile paterne de consum de alcool înainte de concepție pot avea un efect negativ asupra dezvoltării fetale, scrie 360medical.

Se pare că sperma bărbaților care consumă alcool în mod regulat poate avea un impact asupra dezvoltării placentei, a defectelor cerebrale și faciale asociate cu sindromul alcoolismului fetal (SAF) și chiar asupra rezultatelor fertilizării in vitro (FIV), potrivit rezultatelor unui studiu publicat în luna aprilie.

Analizele au demonstrat acum că este nevoie de mult mai mult timp decât se credea anterior, respectiv mai mult de o lună, pentru ca efectele consumului de alcool să părăsească sperma tatălui.

Atunci când cineva consumă alcool în mod regulat și apoi se oprește, corpul său trece prin sevraj, unde trebuie să învețe cum să funcționeze fără substanța chimică prezentă, explică Michael Golding, profesor în cadrul Departamentului de Fiziologie și Farmacologie Veterinară al Facultății de Medicină Veterinară și Științe Biomedicale.

„Ceea ce am descoperit este că sperma tatălui este în continuare afectată negativ de băutură chiar și în timpul procesului de sevraj, ceea ce înseamnă că durează mult mai mult decât credeam anterior pentru ca sperma să revină la normal” a declarat el miercuri, într-un comunicat.

Pericolele consumului de alcool de către tată

Unul dintre riscurile majore asociate cu consumul de alcool înainte și în timpul sarcinii este SAF, care provoacă trăsături faciale anormale, greutate sau înălțime scăzută la naștere, probleme de atenție și hiperactivitate și coordonare slabă.

În prezent, medicilor li se cere să confirme doar dacă mama a consumat alcool, nu și tatăl, pentru a diagnostica un copil cu SAF.

„De ani de zile, nu s-a luat în considerare în niciun fel consumul de alcool la bărbați”, a declarat prof. Golding. „În ultimii cinci până la opt ani, am început să observăm că în anumite afecțiuni există o influență paternă foarte puternică atunci când vine vorba de expunerea la alcool și de dezvoltarea fetală”, menționează el.

Cercetătorul a remarcat că nu este nevoie de un consum excesiv de alcool pentru ca o persoană să experimenteze sevrajul.

În modelele pe care le-au folosit, chiar și consumul a trei-patru beri după serviciu, mai multe zile pe săptămână, poate induce sevrajul atunci când comportamentul încetează.

„Este posibil să nu te simți în stare de ebrietate, dar corpul tău trece prin schimbări chimice”, spune profesorul.

Schimbarea abordării

Munca laboratorului este vitală pentru îmbunătățirea rezultatelor sarcinii și schimbă conversația despre cine este responsabil pentru malformațiile congenitale legate de alcool, deoarece societatea, istoric vorbind, a tot dat vina doar pe mame, chiar și atunci când acestea nu consumă alcool în timpul sarcinii.

Este crucial ca acele cupluri care plănuiesc să rămână însărcinate să știe cu cât timp înainte să se oprească din băutură pentru a preveni defectele congenitale, spun autorii cercetării.

Echipa va continua să cerceteze efectele consumului de alcool al tatălui pentru a-i ajuta pe medici să consilieze cuplurile, el sugerează ca tații să se abțină de la alcool cu cel puțin trei luni înainte de a concepe, având în vedere această descoperire.

Comenteaza