Studiu: Coronavirusul poate supravieţui în aer timp de cel puţin 30 de minute şi zile întregi pe suprafețe

Studiu: Coronavirusul poate supravieţui în aer timp de cel puţin 30 de minute şi zile întregi pe suprafețe

Conform unui studiu, virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala coronavirus, ar putea supravieţui în aer timp de cel puţin 30 de minute şi s-ar propaga până la 4,5 metri.

Cu alte cuvinte, potrivit unui studiu publicat de oamenii de ştiinţă chinezi, citat marţi de EFE, virusul s-ar putea propaga mai departe decât ''distanţa de securitate'' recomandată de autorităţile sanitare din întreaga lume, potrivit unui studiu publicat de oamenii de ştiinţă chinezi, citat marţi de EFE.

Studiul, realizat de epidemiologii guvernului chinez şi publicat de presa locală, relevă că virusul poate ''rezista zile întregi'' pe suprafeţele pe care cad stropi de respiraţie ale persoanelor infectate, ceea ce sporeşte riscul de contagiune în cazul în care o altă persoană atinge acea suprafaţă şi ulterior îşi atinge faţa.

Timpul în care virusul rezistă pe o suprafaţă depinde de factori precum temperatura, potrivit studiului. De exemplu, la circa 37 de grade Celsius, virusul poate supravieţui între două şi trei zile pe materiale precum sticla, pânza, metalul, plasticul sau hârtia.

Aceste descoperiri fac caduce sfaturile autorităţilor sanitare din întreaga lume, conform cărora oamenii trebuie să păstreze o ''distanţă sigură'' de unul până la doi metri, a comentat cotidianul South China Morning Post.

Comenteaza