Studiu imagistic pe 10 ani: Care au fost efectele fumatului pe termen lung asupra sănătății

Studiu imagistic pe 10 ani: Care  au fost efectele fumatului pe termen lung asupra sănătății

Rezultatele unui studiu derulat timp de zece ani privind progresia emfizemului la fumători oferă noi perspective asupra efectelor pe termen lung ale fumatului. 

Publicată în revista americană de Radiologie chiar luna aceasta, lucrarea face o comparație între pacienții fumători și foștii fumători cu urme de emfizem la investigația imagistică inițială, arătând că fumătorii actuali au prezentat o scădere semnificativă a densității pulmonare ajustate (ALD) la imagistică pe o perioadă de 10 ani. Cercetătorii au observat că progresia emfizemului a avut loc mai rapid la fumători față de foștii fumători.

Experții implicați în studiu au sugerat că niciodată nu este prea târziu să te lași de fumat, deoarece beneficiile acestui lucru sunt clare, scrie 360medical.ro.

„Această diferență în rata de progresie a emfizemului oferă un sprijin suplimentar pentru renunțarea la fumat chiar și la persoanele cu emfizem stabilit”, a precizat David Baraghoshi, de la Divizia de Biostatistică, Mediu și Sănătate de la Jewish National Health din Denver, Colorado, autorul corespondent al lucrării.

8431 de fumători actuali și foști fumători din studiul COPD Gene au fost incluși în analiză. Participanții au fost urmăriți prospectiv timp de 10 ani, supuși imagisticii CT la momentul inițial și apoi din nou la următorii cinci ani, respectiv 10 ani.

Din cei 8431 de participanți, 49% erau fumători actuali și 53% aveau mai mult decât urme de emfizem la investigația imagistică de bază. Acești indivizi au suferit cel mai mare declin al ALD, cu scăderi anuale de 1,4 g/L în primii cinci ani și 0,9 g/L în ceilalți cinci ani, potrivit siteului Health Imaging.com.

Datele studiului au arătat că foștii fumători au avut cea mai scăzută medie ALD la fiecare interval de imagistică și traiectoria lor de pierdere a densității pulmonare a fost mai mică decât cea a fumătorilor actuali.

Comenteaza