Sunt în pericol cele două mari proiecte de sănătate ale Clujului? Alin Tișe: „Nu cred că vor fi prinse amândouă în PNRR”

Sunt în pericol cele două mari proiecte de sănătate ale Clujului? Alin Tișe: „Nu cred că vor fi prinse amândouă în PNRR”
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Consiliul Județean Cluj a aprobat, luni, proiectele privind construirea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca și a Centrului de Transplant Multiorgan Cluj. Cele două mari proiecte ar putea ajunge să coste aproximativ 3 miliarde de lei, iar cea mai mare parte din această sumă este așteptată să vină din PNRR.

În ultima vreme au apărut discuții în spațiul public cu privire la faptul că, cel puțin unul dintre proiecte ar putea fi „sărit” din finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Liderul forului administrativ județean, Alin Tișe, a oferit mai multe detalii despre acest subiect și a lămurit situația finanțării, marți, la un post de radio local.

„Este exclus ca aceste proiecte să nu fie incluse în finanțare prin PNRR. Discuția se pune dacă vor putea intra amândouă în această finanțare a PNRR și dacă nu cumva unul dintre ele va intra pe o altă finanțare, de exemplu pe fondul de sănătate. E vorba de sumele de bani, nu de alceva. Problema nu e de numărul de proiecte, ci de sumele de bani, care va fi stabilită la nivelul întregii țări.

Suma va fi alocată cel mai probabil pe zone, pe județe, în funcție de domeniu, pe medical sau infrastructuă de exemplu. Va exista cu siguranță o limitare a sumelor de bani pentru un capitol anume. Sănătatea va primi să spunem 1 miliard de euro. Nu se poate ca dintr-un miliard de euro jumătate din bani să vină la Cluj. Acest lucru este imposibil.

Discuția este dacă va intra unul pe o finanțare și celălalt pe altă finanțare sau vor putea fi prinse amândouă pe aceeași linie, pe PNRR. Dacă mă întrebați pe mine astăzi vă spun că nu cred că vor intra amândouă pe aceeași linie de finanțare, tocmai pentru că sumele sunt foarte mari și sunt proiecte mari. Dorința noastră este să intrăm măcar cu Spitalul de Copii pe PNRR și cu Centrul de Transplant pe altă finanțare europeană”, a declarat Alin Tișe.

Potrivit proiectelor aprobate în ședința de luni, valoarea totală a proiectului Construirea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca este în cuantum de 1.623.435.000 lei (fără TVA), respectiv 1.929.849.903,83 lei (TVA inclus), conform documentației tehnice, iar valoarea totală a proiectului Construirea Centrului de Transplant Multiorgan Cluj este în cuantum de 790.364.179 lei (fără TVA), respectiv 939.655.565 lei (TVA inclus).

Spitalul Pediatric Monobloc 

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică, va fi edificat pe un teren de cca. 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci și va dispune de 515 paturi pentru spitalizare continuă, 30 de paturi aferente serviciului ATI și 51 de paturi pentru spitalizarea de zi.

Unitatea cu profil regional, care va fi și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micuților pacienți.

Centrul Integrat de Transplant

Edificiul medical ultramodern, de pe str. Hașdeu, va integra facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, iar în cadrul acestuia toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.

Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va avea 280 de paturi pentru pacienți, 176 de locuri de parcare și va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc.

Comenteaza