Suntem pe penultimul loc în UE la numărul de vizite la stomatolog. Un român din cinci nu a fost la dentist în ultimul an

Suntem pe penultimul loc în UE la numărul de vizite la stomatolog. Un român din cinci nu a fost la dentist în ultimul an

Mai multe asociaţii profesionale ale medicilor stomatologi atrag atenţia asupra situaţiei sănătăţii orale, arătând că, potrivit statisticilor, în ultimul an unul din cinci români nu a fost la dentist.

România nu stă deloc bine când vine vorba de numărul persoanelor care merg la stomatolog pentru controale sau tratamente.

"Situaţia la nivel naţional nu este una cu care să ne mândrim. Avem în ţară 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice, dar situaţia din mediul rural şi mediul urban este total diferită. Dacă în mediul urban sunt 14 cabinete la 10.000 de oameni, în mediul rural procentul este de şapte ori mai mic. Totodată, studiile INSP arată că în cazul copiilor proveniţi din familii care nu au venituri materiale deosebite au o şansă să aibă carii dentare de două ori mai mare decât copiii din familii cu posibilităţi.

Potrivit INSP, în ultimul an unul din cinci români nu a fost la stomatolog şi, din aceia care au fost, doar 4% au venit pentru tratamente profilactice sau control periodic, restul fiind mânaţi de urgenţe dentare. Suntem pe penultimul loc la nivelul UE la numărul de vizite la stomatolog. Avem o medie de 0,3 per capita faţă de 0,9 media UE", a arătat, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Societăţii de Stomatologie Estetică din România (SSER), dr Florin Lăzărescu, potrivit Agerpres.

La rândul său, dr Florin Lăzărescu - care şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Colegiului Medicilor Stomatologi din România - a subliniat importanţa conştientizării sănătăţii orale.

"Integrarea ei în sănătatea la modul general este foarte importantă. Suntem cu toţii conştienţi de aceste programe naţionale. Toate aceste imagini şi mesaje cheie care apar la televizor în care un stil de viaţă este promovat şi avem mesaje şi campanii cheie care se desfăşoară în acest sens. Mesaje cheie în sensul unui control profilactic, unei vizite periodice la medicul stomatolog nu numai că vor îmbunătăţi şi vor creşte gradul de conştientizare a necesităţii vizitei la medicul stomatolog preventiv", a spus el.

Dr Florin Lăzărescu a pledat şi pentru atragerea de fonduri europene care să vină în sprijinul comunităţilor din mediul rural, realizarea de parteneriate între autorităţile locale, universităţi şi mediul privat pentru stimularea absolvenţilor de medicină dentară să se îndrepte spre zonele defavorizate.

Comenteaza