Sute de studenţi de la Medicină vor să fie voluntari la SMURD VIDEO
- Scris de REALITATEA TV Cluj
- 14 Feb 2014, 17:39
- Sănătate
- Ascultă știrea
Chiar dacă este vorba de o activitate voluntară, studenţii de la medicină au de trecut teste grele pentru a ajunge paramedic în cadrul SMURD Cluj. Ei se pot înscrie la un curs organizat de centrul de formare a paramedicilor, după care se va face trierea.
"Dupa curs va urma un examen de selectie teoretica in care conteaza mult cunosrtintele acumulate. E limita de nota la 7, apoi fac practica, dupa care se da un alt examen, cei care-l iau intra ca paramedic de rang III", a spus Adela Golea, şef UPU Cluj.
Paramedicul de rang 3 nu poate face nimic fără îndrumarea unui medic sau a altor paramedici mai experimentaţi. După 6 luni, dacă a efecuat minim 4 gărzi pe lună, susţine un nou examen pentru a primi rangul 2. La selecţiile anteriore, după aceste examene au rămas circa 50 de paramedici. Studenţii spun că vor să facă practică şi că sunt impresionaţi de activitatea din cadrul SMURD.
Reprezentanţii SMURD spun că pentru studenţi este o mândrie să fie paramedici.
"A devenit in randul studentilor o faima, o mandrie sa fie voluntar la SMURD iar ce in invata la noi ii ajuta foarte mult in viitoarea cariera", spune Cristian Ursu, coordonator SMURD Cluj.
Lăcrămioara Pop este studentă în anul 6 la Medicină şi de patru ani este voluntar la SMURD.
"Oriunde mergi poti sa te intalnesti cu o situatie de urgenta si atunci trebuie sa stii sa te descurci avand in vedere ca esti medic nu ai nicio scuza sa spui ca eu nu stiam asta. Si atunci am zis ca vreau eu sa fiu pregatita pentru mine persoanal si pentru cei din jurul meu sa stiu in orice situatie ce e de facut cum pot sa-i ajut", a declarat Lăcrămioara Pop, voluntar paramedic II.
Tinerii sunt atraşi şi de adrenalina de la intervenţii. Selecţia voluntarilor SMURD se face din doi în doi ani. În 2012 s-au înscris peste 500 de studenţi, ir anul acesta numărul lor este, până acum, de 200.
Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş