Tableta, calea spre recuperare pentru copiii cu deficienţe de auz VIDEO

Tableta, calea spre recuperare pentru copiii cu deficienţe de auz VIDEO
Dacă pentru cei mai mulţi copii tableta este un accesoriu la modă, pentru micuţii cu deficienţe de auz ea reprezintă calea spre recuperare. Logopedia online nu mai este demult o necunoscută în Statele Unite ale Americii. În România, însă, această metodă a făcut primii paşi acum câteva luni, când un medic ORL din Cluj a câştigat un proiect în valoare de 50 de mii de euro. 8 copii cu deficienţe de auz au primit tablete şi pot ţine legătura zilnic cu psihoterapeutul care îi ajută să aibă o copilărie normală.

Acest băieţel din Târgu Jiu s-a născut cu o deficienţă de auz, aşa că medicii au decis să îi facă un implant de aparat auditiv. Pentru recuperare, micuţul are nevoie de ședințe zilnice de logopedie. Drumul zilnic de la Tg. Jiu la Cluj, unde există un centru specializat în recuperarea copiilor cu astfel de deficienţe, ar fi fost imposibil. Așa că includerea lui Ștefan în proiectul cu tablete a fost o adevărată binecuvântare pentru părinţii săi.

Într-o situație asemănătoare este și Tony, un băiețel de 5 ani dintr-o comună maramureșeană. Are aparat auditiv și de câteva luni, de când a primit tableta, a făcut progrese uriașe.

Ideea proiectului îi aparţine unui medic specialist ORL din Cluj, care tratează copii cu deficienţe de auz şi le face implanturi cu aparate care îi ajută să audă normal. De-a lungul anilor, medicul a observat că aparatul nu are nici o valoare dacă pacientul nu face zilnic şedinţe de logopedie.

Proiectul este sprijinit de o companie de telefonie, are durata un an, iar din cei 50 de mii de euro au fost cumpărate tabletele pentru copii şi psihopedagogi şi se realizează conexiunea la internet. În plus, în două maternităţi din Cluj şi Baia-Mare au fost cumpărate aparate cu ajutorul cărora sunt testaţi bebeluşii pentru a fi depistate problemele de auzul.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Ersek Lorant

Comenteaza