Taxa pe concediile medicale va fi plătită de toţi cei care suferă de "boli obişnuite"

Taxa pe concediile medicale va fi plătită de toţi cei care suferă de "boli obişnuite"

Indemnizaţia de concediu medical va fi plătită de toţi cei care suferă de "boli obişnuite", restul "vor fi scutiţi de la plata cotizaţiei începând cu data de 1 aprilie, deci retroactiv", a anunțat, marți, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență prin care gravidele, mamele cu copii bolnavi, bolnavii de cancer, persoanele cu "boli grave" ori cei care au nevoie de îngrijirile medicilor de urgență sunt scutiți de așa numita "taxă pe boală", adică de contribuția de 10% pe concediul medical.  

"Sunt exceptate aşadar de la plata acestei cotizaţii toate bolile grave aduse în spaţiul public: bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, marii arşi, urgenţele medicale, şi o întreagă categorie, ele se găsesc pe spatele oricărei fişe de concediu medical", a spus, marţi, la finalul şedinţei de Guvern, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Acesta a precizat și că decizia acestei încadrări o va avea medicul.

În schimb, cotizaţia de sănătate pentru indemnizaţia de concediu medical se va plăti de toţi cei care suferă de "boli obişnuite", încadrate la indicele 01 în fișa de concediu medical.

"Ordonanţa a fost amendată pentru a introduce şi o serie de scutiri de la plata cotizaţiei la asigurări de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi. A fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenţionează. Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obişnuite această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni, ea va fi scutită. Şi principiul este următorul: poate ştiţi pe spatele unei foi de concediu medical se găseşte o listă cu anumite cote, cu anumiţi indici. Boala obişnuită înseamnă indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale indemnizaţia de concediu medical se va plăti, pentru toate celelalte nu se va plăti", a detaliat Mihai Constantin.

Comenteaza