Tradiţii de Paşti: Carnea de miel, benefică pentru organism

Tradiţii de Paşti: Carnea de miel, benefică pentru organism
Carnea de miel se află printre produsele tradiţionale de Paşti în cultura românească, iar specialiştii susţin că un consum moderat de carne de miel poate fi benefic pentru organism.

Carnea de miel este bogată în vitamina E, potasiu, calciu şi fier, fiind o alegere sănătoasă pentru persoanele care o consumă în cantităţi moderate. Acest tip de carne nu este însă recomandat persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului în sânge, din cauza grăsimii pe care o conţine.

Porţiile de mâncare din carne de miel trebuie să fie unele medii, iar specialiştii medicii recomandă să fie consumată împreună cu cât mai multe legume, pentru o digestie mai bună. Este bine de ştiut că acest tip de carne are o valoare calorică ridicată şi un conţinut mare de colesterol, 100 de grame de carne de miel conţin 200 - 300 de kilocalorii şi un conţinut mare de potasiu.

Organele, în special ficatul, dar şi carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe uşor în organism, zinc şi carnitină, cu rol energetic, şi cantităţi mici de calciu, acid folic şi vitamina E. De asemenea, carnea de miel are un conţinut de proteine ridicat, dar şi multe grăsimi saturate: 80 miligrame de colesterol la 100 de grame.

Carnea de miel conţine multe lipide, care îi pot afecta în special pe cei cu boli cardiovasculare sau cu risc de colici biliare sau pancreatită.

Pentru că din meniul tradiţional de Paşte nu lipseşte carnea de miel, alături de late tipuri de preparate, specialiştii ne sfătuiesc să consumăm aceste produse alimentare cu măsură, pentru a evita problemele de sănătate, dar şi acumularea kilogramelor nedorite.

 

Comenteaza