Tratamentele împotriva durerii vor fi decontate de stat

Tratamentele împotriva durerii vor fi decontate de stat

O nouă lege introduce serviciile medicale de terapia durerii pe lista celor decontate pentru pacienții asigurați din România.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care introduce serviciile medicale de terapia durerii pe lista celor decontate pentru pacienții asigurați din România.

Astfel, pe lângă celelalte drepturi ale asiguraților: servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicațiilor şi recuperare, va fi inclusă și terapia durerii.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 4 iulie, urmând ca actul normativ să intre în vigoare la 90 de zile de la această dată.

“Asigurații au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicațiilor ei, pentru recuperarea după boală și pentru terapia durerii“, prevede noua lege, care completează un articol din Legea nr. 95/2006.

Potrivit actului normativ, în cazul asiguraților care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, “managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat și interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naționale de practică medicală, protocoalelor operaționale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice”, scrie 360medical.ro.

Ministerul Sănătății urmează să poarte consultări cu organismele profesionale și cu alte instituții relevante pentru a elabora o strategie privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniștilor și o strategie privind educarea pacienților pentru prevenirea și terapia durerii, prevede legea.

Comenteaza