Trecem la ora de iarnă. Cum ne afectează organismul și ce e bine să facem

Trecem la ora de iarnă. Cum ne afectează organismul și ce e bine să facem

Mulţi cetăţeni din cele 28 de state membre UE se plâng de efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra bioritmului lor.

Un studiu din 2012 la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului este afectată. Efectele benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău decât atunci când dormeau mai puţin.

"Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă acelora care au probleme cu somnul, dar şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare", a explicat Colin Espie, fondatorul Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

Totuşi, calitatea somnului scade semnificativ odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, iar procesul se accentuează pe măsură ce se instalează iarna, a arătat profesorul.

Potrivit studiilor citate de timeanddate.com, principalele efecte negative ale sănătății provocate de schimbarea orei sunt:

tulburări de somn;
oboseală;
nervozitate;
creșterea nivelului de stres;
lipsa concentrării;
depresie;
apariția asteniei de toamnă.
Adaptarea organismului la schimbarea orei durează aproximativ o săptămână, arată experții. Respectarea programului de somn și mișcare în aer liber ajută la sincronizarea ceasului biologic cu noua oră.

Comenteaza