UE a autorizat booster-ul vaccinului Moderna, dar recomandă înjumătățirea dozei

UE a autorizat booster-ul vaccinului Moderna, dar recomandă înjumătățirea dozei

Agenţia Europeană pentru Medicamente a autorizat administrarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania Moderna pentru toate persoanele cu vârste de peste 18 ani.

Spikevax, vaccinul anti-COVID-19 produs de Moderna, este cel de-al doilea ser de acest tip ale cărui doze "booster" au fost autorizate de EMA, după cel dezvoltat de Pfizer-BioNTech, care a primit această autorizare la începutul lunii octombrie. "Datele au arătat că a treia doză de Spikevax, administrată între şase şi opt luni după a doua doză, a determinat o creştere a nivelului anticorpilor la adulţii ale căror niveluri de anticorpi au scăzut", a anunţat EMA într-un comunicat, informează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Autorităţile medicale din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene "pot să emită recomandări oficiale în privinţa utilizării dozelor de supra-rapel, ţinând cont de situaţia epidemiologică locală", a precizat EMA, al cărei sediu se află la Amsterdam.

Agenţia precizează că datele actuale arată că efectele secundare constatate după dozele "booster" sunt similare celor raportate după a doua doză a vaccinului Spikevax.

"Riscul de tulburări cardiace inflamatorii şi alte efecte secundare foarte rare după supra-rapel fac obiectul unei monitorizării atente", au adăugat specialiştii de la EMA.

Doza "booster" a vaccinului Moderna va avea o concentraţie redusă la jumătate în raport cu cea a primelor două doze, conform recomandărilor EMA.

La începutul lunii octombrie, EMA a autorizat dozele de supra-rapel ale vaccinului Comirnaty (Pfizer-BioNTech) pentru persoanele de peste 18 ani, precum şi dozele suplimentare de Comirnaty (Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (Moderna) pentru persoanele care au sisteme imunitare grav slăbite. 

O decizie referitoare la doza trei a vaccinului Moderna va fi luată de CNCAV în aceste zile (detalii AICI).

Comenteaza