Un nou test neinvaziv ar putea detecta mai multe tipuri de cancer în stadii incipiente, ratate anterior de alte teste

Un nou test neinvaziv ar putea detecta mai multe tipuri de cancer în stadii incipiente, ratate anterior de alte teste

Un test dezvoltat recent în Suedia a identificat 14 tipuri diferite de cancer ratate anterior de alte teste, și se anunță promițător pentru detectarea precoce a bolii și datorită costului său scăzut.

Biopsia lichidă este o metodă non-invazivă care poate oferi informații despre tumorile canceroase pe baza prezenței ADN-ului sau proteinelor asociate tumorii în fluidele corporale.

Cele mai multe dintre biopsiile lichide dezvoltate pentru screening-ul cancerului s-au confruntat cu mai multe limitări, inclusiv incapacitatea de a detecta anumite tipuri de cancer și costuri ridicate.

Un studiu recent care a urmărit să demonstreze dovada conceptului a folosit profilul glicozaminoglicanilor, o clasă de carbohidrați, din probele de urină și plasmă, ca biomarkeri metabolici pentru a detecta 14 tipuri diferite de cancer, conform 360medical.ro.

Testul a furnizat rezultate promițătoare pentru detectarea precoce a malignității datorită costului său scăzut și capacității sale de a detecta mai multe tipuri de cancer ratate de testele anterioare, dar oamenii de știință sunt abia la început și sunt necesare cercetări suplimentare în această direcție.

Atractivitatea biopsiilor lichide

Cancerele detectate într-un stadiu incipient sunt mai ușor de tratat și sunt asociate cu un risc mai scăzut de morbiditate și mortalitate. În ciuda avantajelor conferite de screening-ul la nivelul populației și de depistarea precoce a cancerului, testele de screening sunt disponibile doar pentru câteva tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și cancerul colorectal.

Biopsia de țesut reprezintă în prezent standardul de aur pentru diagnosticarea cancerului, dar repetarea biopsiei reprezintă o provocare datorită naturii sale invazive. Prin comparație, datorită naturii lor neinvazive, biopsiile lichide ar putea fi o alternativă promițătoare pentru diagnosticarea și monitorizarea cancerului.

Pe măsură ce celulele tumorale se dezvoltă ele elimină ADN, proteine ​​și alte elemente secundare metabolice care pot fi detectate în sânge și în alte fluide corporale. Biopsia lichidă se bazează pe detectarea celulelor tumorale circulante sau a produselor celulelor tumorale în fluidele corporale.

În ultimii ani, cercetătorii au dezvoltat biopsii lichide care pot detecta simultan mai multe tipuri diferite de cancer folosind un singur test.

Estimările rezultate în urma studiilor sugerează că mortalitatea legată de cancer la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani ar putea fi redusă cu 26% utilizând screening-uri de detecție precoce a mai multor cancere.

Comenteaza