Un popular îndulcitor artificial, asociat cu rate mari de infarct și AVC - studiu

Un popular îndulcitor artificial, asociat cu rate mari de infarct și AVC - studiu
| Foto: Depositphotos.com

Un popular îndulcitor artificial a fost asociat, într-un studiu, cu un risc crescut de formarea de cheaguri de sânge, infarct miocardic, AVC și deces.

Eritritolul, utilizat pentru a îndulci produsele cu conținut redus de zahăr a fost asociat cu formarea de cheaguri de sânge, AVC, infarct și deces, potrivit unui nou studiu.

„Gradul de risc nu a fost modest”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Stanley Hazen, director al Centrului pentru diagnostic și prevenire cardiovasculară de la Institutul de cercetări Lerner, din cadrul clinicii Cleveland, din Statele Unite.

Persoanele cu factori de risc existenți pentru bolile de inimă, cum ar fi diabetul, au fost de două ori mai susceptibile de a suferi un infarct sau un AVC, dacă aveau cele mai ridicate niveluri de eritritol în sânge, potrivit studiului, publicat luni în revista Nature Medicine.

„Dacă nivelul de eritritol din sânge se afla în primele 25% în comparație cu ultimele 25%, exista un risc de aproximativ două ori mai mare de infarct și AVC. Este la egalitate cu cei mai puternici factori de risc cardiac, cum ar fi diabetul”, a spus dr. Hazen.

Cercetătorii au studiat mai mult de 4.000 de persoane din Statele Unite și Europa și au descoperit că cei cu niveluri mai ridicate de eritritol în sânge prezentau un risc ridicat de a suferi un eveniment cardiac advers major, cum ar fi infarct, AVC sau deces, scrie 360medical.ro.

Cercetările au arătat că eritritolul face trombocitele să se activeze mai ușor și să formeze un cheag. Acestea se pot desprinde și se pot deplasa spre inimă, declanșând un infarct, sau spre creier, declanșând un AVC.

„Acest lucru sună cu siguranță ca un semnal de alarmă”, a declarat dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health, un spital din Denver, Statele Unite, care nu a fost implicat în cercetare.

„Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului”, a spus dr. Freeman. „În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări, dar din precauție, ar putea avea sens să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră pentru moment”, a mai spus medicul.

Ca răspuns la acest studiu, Calorie Control Council, o asociație din industrie, a declarat pentru CNN că „rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetare științifică care arată că îndulcitorii cu conținut redus de calorii, precum eritritolul, sunt siguri, așa cum reiese din permisiunile de reglementare globală pentru utilizarea lor în alimente și băuturi”, a declarat Robert Rankin, directorul executiv al consiliului, într-un e-mail.

Potrivit acestuia, rezultatele „nu ar trebui să fie extrapolate la populația generală, deoarece participanții la intervenție prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare”.

Asociația Europeană a Producătorilor de Polioli a refuzat să comenteze, spunând că nu a analizat încă studiul, transmite CNN.

Potrivit autorilor studiului, îndulcitorii, cum ar fi eritritolul, au crescut rapid în popularitate în ultimii ani, dar este nevoie de cercetări mai aprofundate privind efectele lor pe termen lung.

Eritritolul este aproximativ 70% la fel de dulce ca zahărul și este produs prin fermentarea porumbului. După ingestie, eritritolul este slab metabolizat de organism. În schimb, acesta intră în fluxul sanguin și părăsește organismul în principal prin urină.

Corpul uman creează în mod natural cantități scăzute de eritritol, astfel încât orice consum suplimentar se poate acumula.

Eritritolul este „Generally Recognized As Safe (GRAS)” – recunoscut în general ca fiind sigur – de către Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA), ceea ce înseamnă că nu necesită efectuarea unor studii de siguranță pe termen lung.

Autorii noului studiu notează importanța studiilor de urmărire pentru a confirma aceste constatări în rândul populației generale.

Studiul a avut mai multe limitări, inclusiv faptul că a fost unul de observație clinică, ceea ce demonstrează asocierea și nu cauzalitatea.

„Studiul nostru arată că, atunci când participanții au consumat o băutură îndulcită artificial cu o cantitate de eritritol care se găsește în multe alimente procesate, se observă niveluri semnificativ ridicate în sânge timp de câteva zile – niveluri mult peste cele observate pentru a spori riscurile de coagulare”, a declarat dr. Hazen.

Potrivit medicului, este important să se efectueze studii suplimentare de siguranță pentru a examina efectele pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali, în general, și ale eritritolului, în special, asupra riscurilor de infarct și AVC, în special la persoanele cu risc mai mare de boli cardiovasculare.

Autorii recomandă discuțiile cu un specialist (medicul de familie sau cu un dietetician certificat) pentru a afla mai multe despre alegerile alimentare sănătoase.

loading...
Comenteaza