UNICEF: Copiii sunt hrăniți cu „junk food” de la vârste tot mai mici. Tulburările de creștere, obezitatea, depresia și hiperactivitatea, printre consecințe
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 15:48
- Sănătate
- Ascultă știrea
Datele prezentate de UNICEF arată că, la nivel global, consumul alimentelor intens procesate în rândul copiilor a crescut alarmant, ceea ce le pune sănătatea în pericol.
La nivel global, copiii consumă o cantitate din ce în ce mai mare de alimente extrem de procesate, fapt ce are consecințe periculoase pentru sănătate, dezvoltare și bunăstare mentală, informează miercuri DPA.
Este concluzia unei noi analize publicate miercuri de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), rezumând măsura în care așa numitele alimente ultraprocesate (AUP) domină viața de zi cu zi a tinerilor de pe glob.
Raportul are la bază o serie de studii publicate recent în revista The Lancet și care descriu detaliat riscurile asociate sănătății, precum și rolul industriei în răspândirea unor astfel de produse.
AUP sunt de cele mai multe ori un amestec de zahăr, sare, grăsimi nesănătoase, amidon industrial și numeroși aditivi cum ar fi emulgatori, coloranți și arome.
Raportul avertizează că mulți copii sunt expuși la aceste produse în copilăria timpurie și chiar și copiii mici care trăiesc în sărăcie extremă consumă frecvent băuturi îndulcite. În cele 11 țări incluse în studiu, între 10% și 35% dintre copiii cu vârsta mai mică de cinci ani consumau astfel de produse.
Consumul continuă să crească odată cu vârsta, iar 60% dintre adolescenți au consumat cel puțin un produs îndulcit în ziua de dinaintea completării chestionarului folosit în cadrul studiului. În multe țări industrializate, peste 50% din caloriile zilnice provin din AUP-uri.
Potrivit acestei analize, alimentele ultraprocesate, deși maximizează profiturile industriei, nu sunt potrivite pentru copii.
AUP-urile favorizează obezitatea pentru că au un număr ridicat de calorii și pot fi cu ușurință consumate în exces, iar la un moment dat favorizează malnutriția pentru că oferă puține vitamine și minerale și înlocuiesc alimentele integrale.
Studiile au arătat de asemenea o legătură cu tulburările de creștere, depresia, hiperactivitatea și dificultăți în a obține performanțe școlare.











