Vaccinarea populației ar putea deveni obligatorie în România

Vaccinarea populației ar putea deveni obligatorie în România

Un paragraf din proiectul de buget al Ministerului Sănătății spune despre adoptarea unei legi ce prevede și vaccinarea obligatorie a populației.

Din acel paragraf reiese faptul că se fac demersuri pentru adoptarea legii va obliga ministerul să stabilească un calendar de vaccinare și să achiziționeze seruri, potrivit platformei Playtech. Legea vaccinării a fost trimisă în Parlament în 2017 de către Guvernul Tudose. Ea a fost adoptată de Senat și este în dezbatere în Camera Deputaților, unde s-au introdus zeci de amendamente.

Acea precizare apare în proiectul de buget al Ministerului Sănătății, la ”priorități strategice”, iar una dintre ele se referă la demersurile pentru adoptarea legii “care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației”. Se mai precizează că legea va obliga ministerul să constituie un plan de vaccinare și să achiziționeze vaccinuri.

Ministerul Sănătății a fost întrebat dacă susține vaccinarea obligatorie a copiilor sau a populației generale în situații epidemiologice speciale, precum coronavirusul, conform Pro TV.

“Vaccinarea copiilor și a populației generale în situații epidemiologice speciale se dovedește importantă mai ales astăzi, în contextul pandemiei Covid. Trebuie să ținem cont că mai există și alte boli infecto-contagioase care ucid oameni. Să luăm doar exemplul rujeolei, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, în primul semestru al anului trecut, în România au existat 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese.

Ministerul Sănătății susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții naționale și internaționale”, a răspuns purtătorul de cuvânt al instituției, Bogdan Oprea.

Legea vaccinării a fost trimisă în anul 2017 în Parlament de guvernul Tudose, iar la expunerea de motive se susținea că vaccinarea este obligatorie în 11 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, dar și că admiterea la școală se face numai pe baza dovezii de vaccinare. Această legea a fost adoptată de Senat, iar acum se află în dezbateri la Camera Deputaților.

Articolul 6 prevede că vaccinarea este obligatorie pentru copii cu vaccinurile prevăzute în calendarul național de vaccinare, însă și pentru adulți sau pentru o parte din ei, în situații epidemiologice speciale, care sunt stabilite de către minister.

În ceea ce privește copiii, conform dezbaterilor de până acum, ar fi vorba de vaccinurile: hepatita B, difterie, tetanos, poliomelită, rujeolă, oreion sau rubeolă. Excepție ar face copiii care au contraindicații la vaccinare confirmate de un medic.

În 2020, legea a fost dezbătută în comisiile din Camera Deputaților, fiind depuse mai multe amendamente, dar nu a ajuns la vot final. În comisia drepturilor omului a fost eliminat însă articolul ce prevedea pedepse pentru cei ce refuză vaccinarea și răspândesc o boală contagioasă. La comisia de sănătate a fost modificat un amendament, așa încât accesul copiilor nevaccinați în școală să nu fie interzis.

Comenteaza