Variola maimuței. Mesajul unui medic infecționist după primul caz confirmat în România

Variola maimuței. Mesajul unui medic infecționist după primul caz confirmat în România

Primul caz de variola maimuţei a fost diagnosticat, luni, în România. Pacientul primeşte tratament simptomatic şi se află în izolare.

Medicii spun că riscul de transmitere în masă a variolei maimuței, după ce primul caz a fost confirmat oficial, luni, în țara noastră, este infim. 

"Trebuie să înțelegem că riscul să fie o transmitere importantă la nivelul populației este infim, pentru că este vorba de transmitere între persoane care au intrat strict în contact nemijlocit. Deci, vorbim de un focar, cel mult în familie, cel mai frecvent între parteneri, așa cum s-a întâmplat peste tot în lume, nu doar în România", a afirmat epidemiologul Adrian Marinescu,directorul medical al Institutului „Matei Balș”, la Realitatea Plus.

Medicul a spus că nu există nicio asemănare între variola maimuței și virusul SARS CoV-2, confuzie care alimentează tot felul de teorii nerealiste.

"Trebuie înțeles că nu există nicio similitudine, vorbim de un microorganism care se transmite foarte greu și care nu are nicio legătură cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, nu vorbim de o vaccinare în masă, cel mai probabil se va recomanda vaccinarea celor care sunt contacți direcți cu o persoană confirmată", a mai precizat specialistul. 

Primul caz de variola maimuţei a fost diagnosticat, luni, în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din Bucureşti. Boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar starea pacientului este bună. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei. 

Comenteaza